Monday, March 12, 2012

Nursery VS Babysitter-Mane satu pilihan ngko...??





2-3 minggu lepas..aku sibuk2 carik nursery tuk hantar anak aku lepas pantang nanti...
so far..macam kat n3 tu hanye 4 nursery tu yang aku sempat gi survey...
lepas tu-tak banyak mase sangat nak gi carik lagi..
kebanyakkan nursery tutup sabtu dan ahad..macamane aku nak gi tanyer..!!!


tapi alhamdulillah..sekarang aku tak risau dah lagi..
sebab aku dah jumpe tempat terbaik -buat mase ni tuk hantar anak aku tu nanti...yaaeeyyy...


disebab kan n3 aku tu [LINK]-aku dapat pendapat dan pandangan yg sangat2 berguna..
yang sebelum ni aku tak pikirkan sangat pon...
dan kalau aku pikir pon-aku hanye pikir yang -ve side..
tapi lepas bace pandangan2 kawan2-aku rase memang ade kebenaran dan kebaikan-nyer..!!


share ngan korang..
antara comment2 yang buat aku terpikir2 balik....















aper yang ko dapat dari comment2 ni..???
yup...hantar pade baby sitter.....!!!
sebelum ni aku terpikir2-nursery pasti lebih baik dari baby sitter...
tapi biler bace pendapat2 kat atas ni..segalenyer berubah..
lebih2 lagi..di saat2 aku memang mencari nursery..time tu gak ar kat berite n paper macam2 cerite buruk pasal nursery nie..menakutkan..!!
dan lagi..biler aku sendiri gi tengok keadaan2 nusery yg aku survey aritu..
memang ade keadaan2 yang agak membimbangkan aku laki binik...


since terbace comment2 yg macam kat atas tu..
terus aku mssg laki aku "sayang..kite hantar baby kat baby sitter lar ek"
"baby sitter tu macamane..??"-laki aku..
eerrkk....hurrrm...ok..seperti dijangka...




lepas explain baik buruk serta risiko..n laki aku bace sendiri pendapat2 yang korang share...so..decide tuk carik baby sitter dan 
nursery pulak diletak sebagai pilihan ke-2...[kalau tak jumpe baby sitter yang sesuai..


kakak opis soh aku tanyer jiran2...
tapi terpikir..biler agak nyer aku nak jumpe jiran2..
pergi pagi2 buta..balik pon dah maghrib..
sabtu ahad pon jarang ade rumah...*sigh


terus teringat sumtin...


balik jer rumah petang tu dari opis..
aku terus carik satu pamphlet yang aku pernah dapat seminggu lepas aku pindah Rawang-dari post box umah aku...dah lame aku simpan kertas tu-since 2010 lagi..!! -pamphlet pasal pengasuh bayi dan kanak2...


mase tu aku pon belum mengandung lagi tau...
mase aku berniat simpan pamphlet tu dalam hati aku-bende ni berguna satu hari nanti...[kan betul..!!]


alhamdulillah..urusan aku dipermudahkan..
memule risau gak..yer ar..dah setahun lebih-aku pikir mesti dah penuh atau dah tak ade lagi..tawakal jer mase aku tipon Pn Faridah tu...[name si pengasuh]
seronok biler aku dijemput datang ke rumah dia yang hanyer selang 2 lorong ke depan untuk berbincang..!!


1st impression-bende pertama yang aku nampak depan mate.tengok persekitaran rumah..memang menarik mate aku pandang..
rumah besar..cantik dan bersih..!!-tak payah laki aku sibuk2 nak pinjam toilet orang tu...[ngeh ngeh ngeh]
kiteorang disambut baik anak Pn Faridah tu..
Pn Faridah tu bahasekan diri die makcik-kalau ngan kiteorang die pangkat nenek..umur dalam 60-an..tapi nampak masih kuat...


perkara ke 2- biler menyembang ngan anak die dan makcik Faridah tu sendiri..
kiteorang rase lebih teruja..
dia nampak ikhlas dan riak wajah baik orang nyer..ramah dan lembut pertuturannya..[penting tuk perkembangan baby nanti]-aku tak nak anak aku membesar ngan kata2 yang kasar apetah lagi kesat...[harap tanggapan kami tak salah]


perkara ke 3 - aku rase rumah tu tempat yang sesuai aku nak hantar baby aku nanti..sebab makcik tu hanye jage 2 orang budak -3 dan 4 tahun -anak cikgu dan hanye separuh hari..
kire anak aku akan dapat fully attention daripada makcik faridah tu nanti..
anak die kak Linda tu-bekerja kat Bank negara dan anak die sendiri dah dihantar ke Taska [5 tahun]


perkara ke 4aku lebih yakin hantar anak aku kat makcik2 yg dah berumur macam tu dari hantar anak aku dijage anak2 dara atau budak2 lepasan spm yang aku tengok kat nursery sebelum ni..!! 
lagipon...anak aku nanti satu2nyer baby yang dijage makcik Faridah tu...lapang hati aku biler pikirkan tu...


perkara ke 5 - tentang bayaran-agak mahal sikit berbanding nursery2 yang aku survey..tapi tak per..aku tak kisah-asalkan masih dibawah kemampuan.. dan aku rase berbaloi untuk dibayar...tak per bayar lebih..asalkan aku senang hati nak hantar anak aku nanti...


perkara ke 6 - mak cik tu boleh handle stock EBM..!! sebab kak Linda anak die tu pon sebelum ni memang dah biase ngan semua tu..cume aku perlu sediakan warmer jer tuk senangkan makcik Faridah tu nanti...


alhamdulillah..aku benar2 bersyukur Allah permudahkan urusan aku yang satu ni...aku pon dah tak pening pikir lagi..dah siap kompem ngan derang dah...
aku yakin ngan pilihan aku-selebihnyer aku serahkan pada Allah..-Dia yang lebih tau....
  


p/s :: mekaseh pada korang2 yang share pendapat dan membuka minda aku..:)

10 comments:

Cik Ayu said...

tahniah.. mesti da sgt lega skang ni kan sbb da jumpa babysitter.. xlama lagi da ni

nuyui a.k.a miss YUI said...

buat plhn yg terbaik yer sis..

Tina Othman said...

alhamdulilah

Mimy Hamid said...

nasib la mak aku memang babysitter..Alhamdulillah lega gak..tp aku tak nak la org ckp aku buat mak hamba lak..bukan niat aku..dah mak aku nak jaga kan..lg pun nenek nya jugak..

Anum said...

harap2 semuanya berjalan lancar ok

~ NANA ~ said...

wahhh alhamdulillah kalau dh jmpe tempat yg elok...

my baby nnti, nenek sedara dia je yg jaga kot since makcik i tu tak kawen2 lg sampai skrg & mmg stay kat my house dari dulu...hehe

♥ Wina ♥ said...

dear, actually nursery atau babysitter, dua² ade kebaikan & keburukan..mmg lately nie, kite byk dengar bad news about nursery tapi ai sendiri pernah ade pengalaman buruk hantar anak ke bbsitter..tp after 2 weeks, alhamdulilah dapat bbsitter baru yg jaga my daughter & son dah dekat 3 tahun nie...

and alhamdulilah sebab u dah jumpa bbsitter..happy for you :-)

CikNaa said...

tak kisah la sape2 pun yg jaga anak kite, hope dia jaga dengan baik.. itu yg penting. sbb skrg ni, sgt susah nak cr pengasuh yg sygkan budak lebih dr sygkan duit.. hoho :D

izla said...

saya pon prefer hantar bby bawah setahun ke babysitter. tapi sbb takde choice, rumah bbysitter pon dah ada 4 orang baby. so, terpaksa hantar ke nursery jugak..

Anonymous said...

my mom mmg baby sister since sy kck lg kak..
now umur sy dh 23 thn still jg ank org..
dh mcm2 perangai ank org yang mak sy dh jg..
paling lame mak jg since hbs pantang smpai budak tu darjah 2..
mak dia ambik sebab nak letak nursery. dh besar katanya nak soh berdikari. tapi sebenarnya mak dia risau anak dia sayang kan kami lebih dari mak dia. hehe
mau kami satu family sedih..

Tipu la my mom jaga anak orang tak pernah marah2 anak jaggan dia kan. Tapi marah dengan cara baik. Marah sebab kita nak mendidik.

nak tahu baby sitter 2 ok ke tak kita tgk keadaan rumah 2 harus bersih. Tgk macam mana keadaan anak kita masa ambik time balik, tgk cara layanan family dia pada kita. Orang kalau sayangkan budak kecik ni kita leh nampak dari raut muka dia. OK..