Thursday, April 05, 2012

-lepas bersalin-"berape kilo anak ko?"



cerite 1
A :: berat anak ko berape..??
B :: 2.8 kg jer
A :: ringan nyer..kecik jer ek anak ko!! [dengan muke annoying]


cerite 2
C :: berat anak ko berapa..??
D :: 3.5 kg..
C :: ok ar...besar gak tu...




kenape ek orang suker tanye macam tu..??
kalau ringan kurang dari 3 kg-kire tak sihat ek..??
dan kalau lebih 3 kg-consider sihat walfiat..??
macam tu..??


tak payah tungu beranak..
dalam perut ni pon orang dah sibuk tanye..


E :: dah masuk 7 bulan ni..dokter bagitau tak anak ko berat berapa..??
F :: 600gram..
E :: 600 gram jer..??!! kecik agi ar..kan dah 7 bulan..
F :: tapi dokter kate normal dan sihat mengikut umur die dalam perut...
F :: yer ker...[tak nak gak percaya]




kalau sebelum ni isu pasal perut ko besar atau kecik mase mengandung..
biler dah beranak..isu pasal anak ko berat atau ringan pulak...adeeeyyy...




mase 8 bulan ++..dokter kate kalau kite makan..berat ibu tak akan bertambah dah..
tapi akan menambahkan lagi berat baby...


mase aku scan 8 bulan ++ [aku tak ingat berape berat baby aku dalam perut mase tu]
tapi dokter nasihatkan kat aku-jangan biarkan berat baby dalam perut tu melebihi 3.3kg..
memandangkan badan aku yang kurus dan kecik..
-untuk memudahkan diri sendiri bersalin secare normal dan mudah tuk baby kuar-


mase scan 9 bulan baru2 ni-estimate berat/besar baby aku 2.8 kg++
dokter kate-selagi belum beranak..baby masih boleh membesar..[bergantung kepada pemakanan ibunya]
untuk aku - cukup2 lar tu membesar wahai anak..!! [kejam ibunyer]
bagi aku..biar lah anak dalam perut aku ni membesar selepas keluar dari perut aku ni..dan bukan dalam perut...sebab saat ni aku tak dapat membayangkan kalau anak aku ni saat nak kuar ni lebih besar dari kemampuan badan aku menampung nya...
ko paham..??
maknenyer..aku ni kan kecik kurus jer..ko bayangkan lar sekarang ni pon mase mengandung 38 minggu berat aku hanye 54 kg..kalau ar anak aku terlebih besar..yang nak beranak kan die adalah aku..aku yang akan melalui kesakitan tu..aku tak nak bersalin ikut tingkap hanyer atas sebab baby tak ley kuar ikut pintu [sebab besar dan aku tak mampu kuarkannyer]


ini pendapat peribadi aku...


bagi aku..kalau berat baby aku mase kuar nanti kurang dari 3 pon..
dan halus jer-ko harus tengok dulu fizikal maknyer ni..
lagipon..aku dah beri segale nutrisi yang diperlukan sepanjang baby berada dalam pewot..
so..nothing to worried kan....??


dolu2 pon..aku ade gak berpikiran macam tu..[maafkan aku]..aku pon mahukan anak aku besar konon2 nyer..pikir kalau besar mesti sihat waalfiat dan boleh berbangga yang anak aku tu cukup zat..tapi tu mase zaman jahiliyah..mase belum lagi melalui semua ni..tak paham konsep dan kekdah..sekarang biler dah mengandung ni..lagi2 dah nak beranak..semuanyer berubah...tetibe aku tak nak anak aku membesar lebih dari yang sepatutnyer..!!! sebab takut sakit mase nak meneran nanti..!!!-terus ubah persepsi..asalkan aku tau anak aku sihat ade aku kesah ko nak cakap ape..[muwahahaha]


kalau anak ko besar atau kecik..langsung tak membawak makne samaada anak ko tu sihat atau tak...[as dokter said lar]
ia bergantung pada fizikal mak nye dan pemakanan di saat akhir mak nyer..
kalau ko mahukan anak ko besar dan mampu keluarkan nye..terpulang pada diri sendiri..
tapi dont simply judge sebab anak orang tu kecik-ko claim anak orang tu tak cukup nutrisi..




eeeerrr....tak de ape yang aku nak sentapkan..cume tetibe nak cakap pasal bende ni biler one of my fwen letak comment kat kawan yang lagi satu yang baru jer beranak-dah sibuk2 tanyer anak orang tu berat berapa..lepas tu sibuk2 pulak nak komen cakap anak nyer ringan sangat macam tak cukup zat..!! -ko rase kawan aku tu sentap tak..?? kalau aku dah block dah member lagi sorang tu...ngeh ngeh ngeh....








p/s :: jangan sibuk cakap anak orang tak cukup zat hanyer sebab aritu ko beranak anak ko cecah 5kg...









39 comments:

mizzkechique said...

xsemestinya bwh dr 2kg xsht.. nt bg susu ibu, naikla berat dia.. btl x kak??

CikPuan Fara said...

sangat2 suka entry u nih.. mmg kdg2 "pengomen" ckp terlebih bijak dari doktor. as long our babby sihat n berat mmg ikut umur, xyah risaula..

Anum said...

banyak pertanyaan kan

Baiduri said...

sgt sokong... tgk fzikal maknye la sbelum nk kte ank org kcik o bsar.... xsmua org same.... suka2 hati nk kate kt ank org xckup zat...huhu...(ade jgk yg mcm 2)

QueeN TerataI said...

sedangkan yg lahir 1kg punboleh membesar dgn sihat.. xyah risau le psl berat tu...

izan mama mia said...

anggap saja yg bertanya itu,seorang yg prihatin....mengambil berat akan kesihatan kita dan anak kita....habis cerita....saya dulu anak lahir 3.6kg walhal badan saya kurus jer....semuanya telah ditentukan...fikir positif saja tambahan lagi waktu dah dekat nak bersalin,kena tenangkan fikiran....moga bersalin dengan selamat yer..:)

S.n.Fariza said...

NICE entry :)
insyaAllah semuanya baik2 kan.
mlt manusia mmg x kawal.

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin setuju
slalu org ckp perut ekin kecik
pastu ckp mesti baby kecik
kte plak risau,jd stress
risau baby x sehat ke?
mak die nie x cukup makan ke?
baby x cukup zat ke?
tp kne tgk jugaklah size badan mak die nie....
kang besar2 sgt,xleh kuar normal plak

ciksuen said...

baby sufi kuar aritu 2.2kg je. tp alhamdulillah,,she's a healthy little girl menurut doctor. jd xsemestinye berat bawah 3kg xckp zat kan. bior ajela ape org nk kate..he

~ NANA ~ said...

betol! size anak ni kdg2 bergantung pada size ibu & cara pemakanan ibu...

i ni jenis yg kuat mkn, so masa 34w berat baby dh 2.4kg...tp siyes takot kalau baby besar sgt...penat wooo nk teran!

tak kesah la besar ke kecik, yg penting baby sihat kn? :)

Liyana said...

setuju entry ni...tkt woo bby besar sgt. nt susah plk nk teran. huhuhu

Mama Gee said...

manusia ni mgm suka je tanya soalan2 camtu.. takde kerja lain kot..

dulu nuren just 2.8 je..tp sehat alhamdulilah...

Nadya Zahid said...

btol....mcm nad skang masuk 6 months, tp nad twins babies, yg 1st dlm 500+grams...yg 2nd dlm 400+ grams..beza dieorg dlm nak dekat 100grams la..
pastu org dok sibuk ckp kecik la baby..
geram i rase...ko tau x cmne berat aku bwk babies ni?n cmne truk i nye sickness?samoai skang dok muntah2 lagi non stop...
i doa sgt2 smoga babies i sihat n sempurna..dgr ckp org bleh gile..heheeheh

LisaLisut said...

ala buat pekak je. jwb dlm hati "lantakla anak aku bukan anak kau " miahahah. i mls nk dgr org komplen2 cm tu.herghh

as ♥ Leenda said...

rileks..pedulikan apa org nak kate..Asyraf masa lahir baru 2.9kg..tp tengoklah sekarang..abah Asyraf pun surrender nak dukung lama²..janji anak kite sihat walafiat, Alhamdulillah..:)

Mimy Hamid said...

aku masa scan nak bersalin doc ckp 3.4 kg..sekali keluar 3 kg jek...kecik tau...ramai org melawat ckp kecik nya....lagi dia kena jaundice lama turun berat ke 2.85..jgn risau nanti dia naik berat..yang penting dia naik ikut umur dia..anak aku setiap sebulan naik 1kg..tak kisah la tak tembam pun...yg penting sihat

my wonderfull life said...

sgt setuju ngan entry ni..dulu anak sy kuar pn 2.44kg je..tgk mmg kecik je tp alhamdulillah sihat...dan mmg dia membesar kt luar..seronok je tgk perkembangan anak ni.

Juliet said...

Setuju sgt dgn Aty!

I pon kurus kecik bile org tengok perut 8 bulan orang cakap macam baru 4 bulan.. Pastu mesti ada ayat "Keciknye baby..."

Macam la kalau baby tu 4kg bererti sehat. Macam la baby kurang 3kg tu tak sihat. Tak faham la minded org skrg nie ;(

Baby kecik takpe la janji sihat, cukup sifat.. kita nak deliver pon insya'allah senang.. kala normal birth, xyah nak koyak banyak kat miss V tu :P Ngeh3x...

PS : Kalau dah mak bapak jenis kecik, kurus.. takkan la anak boleh jadi besar kan.. logik la sikit kot ya orng yg mengkomennye tuu.. adoyai~

SYANI said...

ish.. usah peduli ckp orang. akak dulu lahir tak sampai 2kg pun.. sihat je sampai sekarang.

farahfatihah said...

huhuh biasalah mulut org kan ada je yg nk tnya....sabar ek aty

FieZaLieSa said...

mse ngandung dulu tak pk lnsg bpe brt bby nih..mcm tak amik kisah..siyes, mcm x peduli..cma hrp baby kua sht ngan slmt..dok mntk bby kuar kecik, sbb ikut pnglmn mak sy, die ckp, biar berank kecik, sbb sng kuar..ble dh kuar jg bg besar..hehe..

wat dun no jer..=)

ibuhebat said...

kalau doktor kata semua ok, insyaAllah ok la tu.. yang penting bersederhana :) all da best!

PUAN SUE said...

sabar je lah k..mulut org kan

cikpingu said...

sis aty.. umie dh bsalin... :)

jaja_norliza said...

x kisah pe org nk ckp...janji baby sihat...kalo baby lahir kecik x semestinya x sihat..baby boleh membesar kat luar...kita doakan yg baik2 yer aty...

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Betul..lantak pi lah org nak kata apa, janji baby lahir sehat dan selamat. Dah cukup rahmat dah. Aidi pun lahir halus jek 2.68kg tapi alhamdulillah sehat. Dah lahir ke dunia ni baru dia besarkan badan dia sampai 6.1 kg masa 3 bulan. Hehe.

Jadi tak kisah..kalau ad aorg kutuk ke apa ke...takyah sentap.

Jawab je..Ada aku kesahh??


Haha!

~ummi lya~ said...

mulut org mmg susah nk tutup. sabo jela. xsemestinye baby kecik xcukup zat, n xsmstinya besar tu sihat..

Mr n Mrs Zaidi said...

ehmm biase la manusia nie,,, ade jer yg dengki, tak kisah la kak berat or tak, jnji doktor ckp pembesaran baby sesuai dgn usia kandungan dia...klu besar pun xsemestinya sihat..lgi bnyk risiko nak dpt penyakit...janji kita bg dia makanan berkhasiat...mcm sy org ckp, perut kecik jer mak dia jer makin besar..diam aje la, mls nk bls blik, kn kalu bls kne ayat2 pedas2 plk...hihihi.. 9 bulan tp org ckp mcm 7 bulan.. dh nk buat mcm mne, perut xnak membesar...tp bila scan mse 33week dlu doktor ckp besar baby dh mcam 36 or 37 weeks dh..so nak ckp pe lg...biar la org nk ckp, jnji kita thu perkembangan kita mcm mne...

thisisfarhana said...

betul sangat! bukan setakat tanya berat baby, perut mummy die pun kene tegur. "keciknya perutttt. bukan dah dekat due date ke?" stress pulak kekadang! huhu

luvira said...

alar aty, buat tak tau jea...berat ira masa 39week tuh 52kg je...perut pon tak nampak sangat, orang kata baru macam 5 bulan...

masa tuh doc estimate baby berat 2.5kg..alih2 selang 2 hari pas tuh dah bersalin, baby keluar 3.32kg...

seme orang2 katil2 sebelah, nurse or doc kata...tak padan ngan perut kecik, mak pon kecik, tapi baby keluar besar...hihihi...alhamdulillah baby sihat sempurna...

abaikan kata2 orang lain...sekarang ni juz prepare mental n fizikal untuk dapat baby...gud luck

Noor Adibah Binti A.Latif said...

Akak ! betul cakap akak tu. x semestinya baby yang berat die lebih dari 3 kg die sihat.. akak nak tau tak? dulu mama kita beranak kan kita.. berat kita berapa?? berat kita cuma 1.9KG jee taw.. tapi tengok lahh, hasilnya. anak dia ni sihat.. hehe. alhamdulillah.. umur dia pun nak masuk 21 tahun dah nie..

P/S: SEMOGA AKAK DAPAT BABY YANG COMEL DAN SIHAT2 YE..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

btol tu..saya setuju gak..

makcik saya.. masa baru bersalin..anaknya kecik dan ringan.. dah lama2..dah besar.. elok je sihat.. xde pape pon..

pelik gak bila org suka sgt tnya pasal berat baby.. 1 isu dan masalah sngat ke? huhu~

Mummy GreenyHouse said...

sy sokong!!!! :)
biar kecik, asal sihat, sempurna.. nnt die membesar la bila dh kuar nnt..~♥

♥ Wina ♥ said...

ai nie berat boleh tahan tapi anak dua² kurang 3kg..Kira 2.7 & Syakil 2.9

alhamdulilah sihat walafiat je sampai sekarang..baby akan membesar dengan jayanya selepas lahir, dun worry ;-)

D Yatie said...

hahaha
itu soalan normal
tapi setau kite org tanya bkn sbb sihat tak sihat
tapi sebab nak keluar kan baby..
btw, jangan kisahkan kata orang sangat! ;)

mamaiffah said...

sya pun selalu jadi mangsa keadaan camtu...perut kecik la..bl bby dah kuar ringan sangat la....tapi ada ku kesah...klu kecik senang sket nak kuar...klu masa ngandung..senang sket nak bawa perut ke hulu dan ke hilir..tul x?...pk positif jer...asal doc cakap bby kita sihat dan masih dalam lingkungan perkembangan bby sihat,tu pun dak ok sgt......ala aty, lgpun mama n papa pun kecik jer...cmaner anak nak besar....

mia-ina said...

besar @ kecil..yg ptg sihat sempurna sifat baby aty....takut lak ckp psl berat yg dh naikni

mrs_nazir (Maz) said...

hi salam ziarah..dun worry, tak semestinya kecik tak sihat, my 1st bb dlu lahir 2.45 jer..Alhmd sihat, sekarang dah setahun dah pun. my office mate pun penah gak dpt premature bb, berat 1 kg++ jer. yg penting bb sempurna sifat & sihat, abaikan jer komen2 org yg kurang cerdik tuh..hehe

Ainul said...

anak saya lahir 37w berat 2.04kg je.alhamdulillah sihat.penat sekali je masuk hospital.tu pun sbb demam & masa tu umur 1th 3bln.jgn risau sgt.byk2 kan berdoa.janji anak sihat.