Thursday, March 10, 2016

ID dan RENO :: sapa cakap rumah biasa2 tak boleh jadi rumah luar biasa..













cantik sangat kaaaaaannn..!!! dari depan pagar pon dah ber-karakter
ko kalau ada bajet besar.. bole buat umah macam ni jugak..
tu kipas besar kat ruang tamu/dining tu..[gambar ke-2]
orang kata macam kipas mesjid..
tapi kalau ko nak tau..[aku pon baru tau]
harga nya cecah puloh2 ribu hengget..!!
ada orang tak tau siap nak kutuk2 lagi.. hahaha...
nilai tu hokeh.. nilai..



just some issue timbul biler tengok umah asal nya 1 tingkat..
di renovate ke 2 tingkat..
rama pertikaikan.. boleh ker.. tak jadi kesalahan ker...
aku tertarik ngan salah satu komen kat post tersebut [FB]
yang lebih pakar akan hal ni...





baca part 'pasal set-back' tu...
yang tu.. aku sendiri penah dengar dan baca..
memang betul pon..
bila kite nak renovate rumah..kene amik tau dari 'base' nya...
sebab semua tu akan mempengaruh struktur banggunan..
lagi2 kalau kate nak renovate tu.. mengubah lebih 50% plan asal..
contoh macam atas ni..
dari kan satu tingkat..naik ke 2 tingkat..
kene pecah balik yang asal.. dan naikkan yang baru..
sebab.. kalau kate nak buat dua tingkat... tapak nya harus sangat2 kuat..
nak menampung binaan kat tingkat lebih tinggi..
silap2 hari bulan.. boleh retak..atau runtuh kalau cara nya salah..
macam tu jugak 'joint' rumah..
contoh rumah teres.. 
biasanya beam tu akan 'joint' dan bersambung setiap satu rumah dengan rumah lain..
yang asas tu yang kukuh dan kuat..mengelakkan retak runtuh..

aku teringat kat kawasan kejiranan aku ni..pernah jadi kes..
jiran sebelah rumah renovate hampir 90% dari yang asal [macam rumah contoh atas ni]
kesan nya... sebahagian dinding rumah yang di kongsi..retak sangat teruk...
teruk yang membimbangkan..
jadi semua aspek tu kene di ambik kire..
biler 'satu bahagian' di usik..
[mungkin besi beam yang asal nya di hubungkan sepanjang2 rumah teres tu..]
kene pastikan yang rumah orang lain tak de kesan jugak..
tu penting amik kontraktor yang berpengetahuan..
bukan kata..setakat tau agak2 jer...malapetaka nama nya tu.. heheh..
hal macam tu yang boleh bergaduh jiran..
kene saman mungkin takde masalah nak bayar..
tapi kebencian orang..?? haaaa... part tu jenuh ko nak 'bayar'..


lagi satu...
ada orang cakap..
berbaloi ker renovate umah sampai jadi macam ni..??
[dari rumah lama setingkat jadi macam rumah mewah..]
kan lebih baik beli baru jer kan...

for me..must be a gud reason..

masing2 mungkin ada alasan sendiri..
kenapa masih nak tinggal di atas tapak yang sama..
tapi dengan design lebih baru [renovation]
tak salah pon kalau ada duit..ada bajet..
as long as tu rumah ko sendiri.. huhu
dah kalau ko suka tinggal kat situ..
mungkin ko dah tinggal belas-puluh tahun..
tak nak pindah tempat lain..
tak de hal pon kan..
even kalau kos renovate dah sama harga ngan beli umah sebijik lagi..
tapi mungkin ko tak akan dapat kat tempat yang sama..
so... renovate tuk keselesaan adalah terbaik..

contoh rumah atas ni..
dengar cerite.. pemilik nya architect pon ternama dan hebat..
rumah ni pon terletak di kawasan nilai hartanah tinggi...
walaupon rumah lama dan setingkat..
nilai nya... value rumah ni mampu mencecah jutaan ringgit..sekarang

tapi mungkin jugak rumah ni dah di beli lama..
rumah family atau sebagai nya..
beli dulu2 mungkin lebih murah..bayaran bulanan pon murah..atau mungkin dah habes bayar.. sapa tahu kan..
masih nak terus tinggal situ..dengan keadaan umah lebih modern dan cantik..
y not kalau ada bajet..reno jer lebih mudah dan in fact..lebih berbaloi..!!

nlai hartanah kat situ pon..
aku rasa lebih dari setengah juta..kot lah..
setahu aku kalau umah kat kawasan nilai hartanah tinggi ni..
mungkin jugak lah.. kos tuk renovasi adalah lebih murah dari membeli umah baru di kawasan yang sama tersebut..

aku bagi kemungkinan jer lah tu..
significant nya kan...
sebab ada orang pertikaikan..kenapa nak renovate umah lama jadi umah macam ni dengan kos yang tinggi [mungkin]

aku bagi contoh lain.. sekadar contoh...
ko beli satu rumah teres 20 tahun lepas kat kawasan nilai hartanah tinggi..
shah Alam ker..PJ ker...Bangsar ker...Hartamas ker...[sekadar beberapa contoh]
dengan harga Rm 200K lebih kurang..dolu2 20 tahun lepas..2ook tu sangat mahal..
so now..selepas 20 tahun..
ko tak akan dapat rumah teres kat kawasan aku sebut sebagai contoh tu dengan harga kurang 200k hokeh..
nilai hartanah dan rumah mungkin dah meningkat 200%
boleh mencecah lebih dari setengah juta dan mungkin jutaan ringgit tuk umah double storey ..
even kat area umah aku ni pon..paling rendah sekarang [tuk tahun 2016] Rm 500K..
tuk rumah doubel strorey..
rawang tu..rawang hokeh....

so...
umah yang dah lama beli..[20-30 tahun lepas] design lama..
tapi masih boleh di duduki...cuma mungkin ada bahagian2 yang dah rosak atau mereput..
bagi aku.. lebih berbaloi kalau di ubah suai jer..
tak kisah lah kalau kene mengubah sampai 90% perubahan pon kan..
asalkan masih di tapak yang sama..
di tempat yang ko suka nak duduk sampai kertu..beranak pinak cucu cicit..
dan kalau setakat ko nak renovate jadi umah lebih baik dan cantik dengan hanya rm 100-200 ribu kos keseluruhan renovation..
dari kan ko kene beli baru dengan harga rumah sekarang cecah Rm 500k tuk umah biasa2 jer..
bagi aku lah.. lebih berbaloi..dan lebih untung..

kalau mungkin bukan nilai hartanah pon..
ada orang...mungkin dah selesa tinggal kat situ..
contoh orang2 tua..mak pak kite ker..
tak kose nak pindah2 dah..
dah biasa ngan kawasan kejiranan..
dan takde sebab nak pindah randah bagai...
sayang nak jual rumah pnuh kenangan kekdah nya..
jadi..kalau mahu...tak perlu jual rumah dan beli umah lain pon..
just renovate jer nak kasi umah nampak lawa...

in fact..macam architect atas tu cakap..
kos renovation... biasa akan lebih rendah dari nilai rumah tu sendiri..
biasanya lah..
asalkan ada bajet..

mungkin mahal tuk sesetengah orang lain..
tapi ko akan paham satu hari nanti...
kenapa kebanyakan orang..lebih suka buat renovation rumah asal
dari terus2 beli rumah baru...


so..mungkin lah gak situasi pemilik rumah atas ni..
mungkin lah kot tuan rumah dah selesa duduk kat kawasan tu..
dah lama..ada nilai sentimental ke hapa kan..
atau mungkin die beli rumah lelong ker...
biasanya boleh dapat harga lebih rendah [dari value] 
lepas tu..ada bajet lebih..
so..apa salah nya kalau die nak upgrade

ni pendapat peribadi aku lah..huhu..
lain orang mungkin lain pendapat nya..

aku pon sekadar memberi pandangan pada orang2 yang skeptical akan hal renovate rumah lama ni..
bagi sesetengah orang..darikan habes ratusan ribu ringgit..
baik beli umah baru..
dan nak beli rumah bukan nya mudah..
kene amik kire gak.. beban hutang yang bertambah..
lagi2 dalam keadaan nilai kewangan kite sekarang tak menentu..

dan part kos renovate rumah lebih murah tu..
bergantung tempat dah value rumah..
kalau dah tempat nya ko nak beli tu kat kawasan nilai tinggi..
memang ko akan rasa kos renovate akan lebih rendah dari beli baru..
contoh macam atas ni lah..
dan macam tu sebalik nya..
bergantung tempat...
yer lah..macam atas ni.. mungkin 20 tahun lepas die beli umah ni tak sampai 500k pon..
or may be less...
so.. buat apa die nak beli rumah yang nilai [bayaran bulanan] nya lebih mahal
kalau die boleh buat renovasi dengan kos lebih rendah dari nilai harga rumah tu sekarang
[yang mungkin cecah jutaan ringgit tuk kawasan tu]
walaupon mungkin die mampu..

kalau dah sukaaaaaaa......

teringat sorang bos aku dolu2..lama dah..
rumah kat kawasan tengah2 Pj..banglo setingkat dengan kawasan tanah besar..
tapi rumah lama puluh2 tahun..rumah family..
design pon lama.. kayu panel kat tingkap kaca pon dah nak mereput..
sebab kan dia dah tinggal dok situ sangat2 lama..dah selesa mungkin..
jadi die nak buat renovation jer ubah balik umah tu..
panggil architect design baru..
n kontraktor pecah semua based asal rumah tu..
sebab bos tu nak naik umah banglo 2 tingkat..atas tapak yang sama
dan kos keseluruhan seperti membina rumah baru..cecah 1.5mil...
tapi..sebab kan kate nak jugak duduk kat situ..
tempat yang sama.. tapak rumah yang sama..
dah selesa dok kawasan kejiranan tu dari kan baru kawen sekarang anak sulung dah nak 30 tahun..
mungkin die rasa worth it..
darikan die beli umah yang sama besar..dengan nilai yang lebih kurang sama atau lebih tinggi..[kawasana yang sama]
atau nilai lebih rendah kalau dapat kat kawasan lain..
tapi tak tau lah di buat ker tak.. huhu..
sebab lepas tu aku pon tak keje situ dah..
lama sangat ni masa aku habes belajar dulu..amik pengalaman..

ok.. ko paham tak maksud aku..hahaha...
maksud aku..adalah..tempat...value kat kawasan tu sendiri macamane..




yeaaahh... kalau ada bajet.. insyaa Allah..boleh buat..
upah jer orang design cun2..
mesti rumah ko jadi gempak...
doa lah tetibe kot duit terjepuk jatuh depan mata berjuta hengget.. hahaha..
tapi betul kan.. doa dhuha.. "jika rezki ku di langit.. Kau turun kan lah.." Amiiiiiinnnn...
eeerrr...tapi ko jangan mengharap pulak tetibe duit sejuta jatuh tak pasal dari atas langit gitu2 jer..
[kot2 lah ada orang buang dari kapal terbang ker kan]
ok..ok... dah...cukup..
kang tah apa2 lagi ko nak merepek berangan tu nanti...pfftttt....

cakap pasal renovasi rumah bertingkek2 ni..
kalau ada rezki.. tak nak naik tingkat..
penat nak naik tangga..lagi2 nanti dah tua..[long term]
tapi kiteorang laki bini plan nak beli tanah kat kawasan kampung..
tapi tak nak jauh2...nak kat sini2 jugak.. hahaha..
kat kawasan pinggir shah alam ker... 
buat rumah seketul atas tanah dan design rumah ikut aku punya suka..
bilik anak sorang satu..nak buat bilik air ada jakuzi..
buat bilik gym tuk abah sado..
bilik study anak2...bilik wayang ker...hahaha..
dan berangan sangat2 nak buat ruang 'musolla' kat rumah tu nanti...
syiok lah kalau dapat menjemput orang tuk buat majlis ilmu agama kat ruang tu..
insyaa Allah...
semoga di perkenan kan..amiiinn...

dari angan2 lah kite akan usahakan jadi kenyataan..



ok dah... cukup aty... stop blogging..gi dhuha...
doa jadi jutawan dermawan....miahahaha...
#jangankecamsaya


amiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinn...
tuk korang2 semua jugak....insyaa Allah...


8 comments:

lieyalatif said...

CANTIK sgt aty...tu laa yg penting kekreativitian idea tu..sekecik2 umah pun mampu nampak lawa dan exklusif....lg pun konsep minimalis tu day byk dpt perhatian skrang...

cik hani said...

ada duit semua jadi...

Julie Mangsor said...

Kalau ikutkan, ada duit semua boleh buat dan nak buat. ada rumah sendiri tak reno pun dah cukup baik. tapi kalau boleh reno dan buat ID lagi best... impian setiap wanita. heheheh...
apapun... suka ayat 'dari angan2 usaha jadi kenyataan'! Setuju sangat!

Yana MIB said...

yup betul nk renovate rmh mmg kena ada kelulusan majlis..rmh mak aku renovate tmbh dapur belah tepi and besarkan belakang (atas bawah), sume ada pelan arkitek..nk upah arkitek je mkn dlm rm4k jugak laaaa...bahaha *menangis dalam redho* tp arkitek tu buat sume..kita xyah g majlis pn..semua arkitek yg uruskn...tu bayo mahal agaknya...huhu

nadiah hanum said...

Amin...amin..Insyaallah..;)

eima said...

amin inshaaAllah ....
tp mmg cun ... nanti ko nk tambah pepe lagi kat rumah hire arkitek

mama leen said...

gila cantik wei rumah ni

saiful azhar said...

Salam

Sy tukang buat kitchen kabinet Dan renovation. Boleh wasup sy saiful untuk free quotation 0173067458. bole cover n.9/kl/melaca Dan Selangor. Page sy WWW.DAFSSMART.BLOGSPOT.COM