Wednesday, March 23, 2016

Plaster ceiling jenis L-Box - dan TIPS jimat elektrik walaupon dengan penggunaan lampu yang banyak


aku perasan..
masa nak buat plaster ceiling rumah aku ni jenis L-box..
bajet nak beli lampu memang besar..!! dan banyak..
kat rumah ni..ada 3 ruang design plaster ceiling jenis L-box

ko bayang eh..
aku mulakan dari dining area yang fes sekali aku buat..
untuk lampu dalam box tu..guna 8 batang lampu LED panjang [macam lampu kalimantang tu]
dan 4 biji down lite

tuk ruang tengah dan depan pulak..
aku tak pasti setiap satu box tu [ada 2 saiz box berbeza] pakai berapa batang lampu
tapi.. total kiteorang beli Lampu LED panjang tuk dalam box tu..
27 batang..!!! tapi berbeza saiz lah..
ada panjang 4 kaki / 3 kaki / 2 kaki dan 1 kaki
so letak campur2 saiz...yang penting.. tak nak putus lampu tu..
kire biler on.. lampu2 dalam tu semua kene bersambung..
kalau putus [ada bahagian yang gelap sikit] tak cantik nanti...
kontraktor dah ukurkan siap2 berapa panjang..
so.. kiteorang beli lampu ikut saiz tu lah..
Lampu Down Lite pulak tuk depan tu.. termasuk bawah tangga..beli 9 biji...
itu pon kalau ikutkan plan asal nak letak down lite kat ruang tamu depan tu 8 biji
campur kat tengah 4 biji dan 1 biji bawah tangga = 13 biji
tapi sebab pikir.. cukup lah tu..banyak dah lampu kat rumah tu ha..tak lah tak terang lagi kot kan..
tu kiteorang kurangkan.. satu ruang besar depan tu.. letak 4 biji jer cukup...
ada lampu dalam box lagi..ada chandelier lagi...  

total semua lampu dari depan ruang tamu ke dining area [yang semua design L-box]
down lite :: 13 biji
lampu LED panjang dalam box 35 batang..!!
so..dapat bayangkan tak berapa banyak lampu yang ada kat umah kiteorang ni..
kalau bukak semua..memang terang benderang..!! sangat..

tu belum lagi ko kire kos membeli lampu2 tu semua lagi.. hahaha..
aku gelak dalam tangisan nama nya tuh..
tak ingat berapa ratus atau aku rasa cecah ribu ringgit hanya tuk membeli lampu [kot]

tu yang orang cakap tu.. mungkin boleh menjadi faktor penggunaan letrik yang tinggi..


tapi... tu kalau kau bukak semua sekali lah...
dan kalau ko letak dalam satu suis..
ok.. aku huraikan sikit..pasal suis ni ha...






so..fes things fes...
biler aku decide nak buat L-box design..
dan research lah sikit akan hal ni..
tuk mengelakkan bende tu jadi [bil api melambung2]
kiteorang memang akan beli lampu jenis LED yang watt nya rendah..
lagi pon lampu LED ni memang kelebihan nya lebih pada menjimatkan tenaga letrik..




1] untuk Down lite
paling rendah aku jumpa dan beli tuk saiz yang kiteorang nak adalah 12w
ada lebih rendah lagi..tapi lebih mahal.. 
selain nak jimat letrik.. aku pikir nak jimat duit gak.. hahaha..
buat plaster ceiling jenis tu pon dah riban2 habes...
jadi nya beli je lah yang 12 watt tu.. still ok..



2] untuk dalam box
masih lagi beli jenis LED.. yang kiteorang beli atas ni.. derang panggil LED T5
aku tak tau ape bende nya tu..laki aku ada cakap ritu..
tapi aku tak hengat.. 
yang ni watt nya antara 4 watt hingga 18 watt..ikut saiz
yang 4 watt tu tuk sekaki punya..
18 watt yang 4 kaki

ok..sekarang nampak macam watt rendah2 jer semua kan..
TAPI.. cer ko bayang kan.. 
ko campurkan semua watt dari jumlah lampu yang di gunakan tu..
pitam pikir letrik kaaaaannn...
tak yah kata semua ruang tu..
satu ruang je aku bagi contoh..ruang dining area rumah aku ni..
satu ruang tu 4 biji down lite..
darab lah ngan 12 watt/pc..
sekali ko petik suis... 48 watt..!! pheewww...
belum lagi ko kire 8 batang kagi dalam box tu kan..
tak nafikan.. memang penggunaan elektrik yang tinggi..!!

jadi nya.. apa kiteorang buat..
tuk 1 ruang...4 biji down lite.. kiteorang bahagi 2 suis..
macam tu jugak ngan lampu panjang dalam box..
maknanya....satu kali petik suis.. cuma 2 biji mentol atau 1 bahagian jer  yang akan menyala..
tak de lah sekali ko petik suis... 20 biji lampu sekali menyala [untuk dalam box]
pitam gak tu..
setakat anak beranak 4 ketul dalam ruang tu..
tak perlu pon nak terang2 sangat..
ko nak tengok tv terang2 tu..?? memang tak lah kan.. heheh..
macam aku contoh nya.. prefer tuk suasana lebih warm...

alaa..setakat sendiri2 nak guna..
tak perlu nak terang benderang macam nak sambut raya sangat lah kan..
setakat bukak 1-2 lampu pon dah ok jer sebenarnya...
tu yang aku pikir.. 
kiteoran tak perlukan terlalu banyak pencahayaan pon dalam satu masa
contoh setakat nak makan anak beranak..
bukak 2 lampu down lite pon dah cukup dah tu kan..
cuma nya.. dah buat jenis L-box macam tu kan..
memang nak tak nak..kene gak lah letak lampu banyak2..
dan lagi pon..pencahayaan ni memang memainkan peranan..
boleh buat suasana lebih menarik...
dan selalu nya jugak..
bukak semua lampu.. nak lawa cantik.. time2 orang datang jer...hahaha..
time2 ada majlis ramai2 orang datang umah ker kan..
kalau tuk hari2 biasa..lebih praktikal dan lebih jimat elektrik tanpa keperluan tuk guna semua lampu yang ada..

dan cara aku [dengan buat pengasingan suis] tu salah satu cara tuk lebih jimat elektrik..
dan jugak cantik...

aku buat macam tu tuk semua ruang..
satu suis hanya tuk 2 biji lampu down lite..
untuk lampu dalam box.. 1 suis untuk satu bahagian jer yang menyala..

ok.. suis...
memang akan banyaaaaaaaaaakkk sangat jadi nya..
suis bertambah2..
lagi banyak ruang.. lagi banyak lampu..
akan jadi lagi banyak suis...




ini suis kat ruang tamu aku [gambar sebelum cat]

dari kan seketul jer yang asal pemaju buat..
beranak2 pinak dah lepas 3 tahun.. 
dan ni hanya tuk ruang tamu yang depan box besar tu jer tau..
tak termasuk ruang tengah dan bawah tangga
yang bahagian tu..letak dekat area die sendiri..
kire ni termasuk lampu chandelier..kipas..lampu luar rumah kat garage
lampu atas tembok yang 2 biji tu..
suis autogate.. dan suis2 lampu plaster ceiling [baru tambah] 

kat ruang tengah..dah dinng area..pon beranak-pinak dah suis nya..
dapur pon sama gak..
tak sempat cerite ritu..
kat dapur ada 5 bijik lampu down lite sederet letak..termasuk lampu area dobi
tuk 5 biji tu jer.. aku asingkan 3 suis..
satu suis tuk lampu area dry kitchen [2 lampu]
satu suis lagi tuk wet kitchen [2 lampu jugak]
dan lagi satu tu dobi area..
suis lampu luar.. suis exhaust fan.. lain pulak..
haaaa.. banyak kan suis kat umah aku sekarang ni..

tak...tak cukup banyak tuk di kagumkan.. hahaha..
aku pernah tengok rumah orang lagi banyak berpuluh..
siap bersusun atas bawah berderet..pheewww..
tu mau 'sesat' jugak tu setiap kali nak bukak lampu ke kipas yang ko nak..
mau semua ko petik dulu baru jumpa..heheh..
yer lah.. rumah besar2 tu kan.. rumah banglo..bertingkek2 tu..
luar dalam lagi...haaaa.. mau nya tak jadi banyak suis die..
tak kan lah pulak sekali petik semua nak terang benderang satu rumah kan...
tu yang biasa orang buat.. bahagi2 kan...
walaupon kate ruang kecik..
tapi tu lah salah satu cara nak jimat letrik...

TIPS :: perancangan awal
ko kene pikir bende ni awal2 lagi..
cakap dan bincang ngan kontraktor..
selalu wiring ni ada upah yang berbeza..
satu suis wiring biasa caj serendah Rm 80
tapi.. kontraktor ni biasa kire lump sum jer..
tu aku cakap.. bagitau awal..biasa derang mesti akan bagi harga lebih kurang..
yang bertambah nya.. kalau derang dah tengah2 buat..
baru ko decide nak tambah itu ini..
tu yang nanti derang akan kire satu2 tu..[contoh tambah satu suis Rm 80..1 plug point Rm 180]
haru nanti sudah ny bajet ko akan bertambah
so.. biler awal2 cakap-bincang ngan kontraktor..
tak de lah burst bajet ko nanti kan..
senang merancang..

so.. aku dah share ni..sikit pengetahuan dari pengalaman..
sila lah manpaatkan.. heheh..
dan takde lah kot ko dah buat lampu lawa2 satu rumah..
tapi end up..takut nak guna..
sebab takut bil melambung2...

yang aku share ni.. kire based tuk aku yang buat design jenis L-box la..
since memang jenis tu pakai sangat banyak lampu-lampan..
tapi kalau ko berniat nak jimat.. dengan bajet tertentu..
buat yang biasa2 jenis rata dan letak cornice keliling..
atau buat jenis dome atau design petak2 
pon ok.. cantik.. dengan penggunaan lampu yang minima..
tak perlu nak pakai lampu panjang bagai..
pakai setakat lampu down lite jer..
nak terang..letak lah banyak..
nak cantik.. amik pencahayaan warm [atau macam aku punye ni ada 3 jenis pencahayaan dalam satu lampu]
so boleh tukar2 ikut kite punya suka..
aku cerite dah kat entry lama..ko kalau nak baca [kot lah kan]
carik lah kat label 'ubahsuai' [aku malas carik link]


ok..dah.. tu jer..
walaupon panjang..tapi aku tak borak kosong..
biasa yang baca ni..orang2 yang nak renovate rumah jer..
atau orang yang ngah survey2..
baru pindah rumah..
saja kot boleh menambah pengetahuan korang jugak..
macam aku ritu lah.. jam2 tu nak buat.. jam2 tu lah baru nak carik pasal bende ni semua..
tu aku buat satu entry tuk korang yang memerlukan..







5 comments:

Julie Mangsor said...

Salam Aty,

Thanks for sharing this. Saya pun tengah reno rumah. Baru jer start dan kat living room pun plan pasang L-box. Saya tak pernah buat research pasal lampu. Lepas ni nak kena tengoklah kontraktor beli lampu macam mana...
(^^)
Terima kasih...

wani ezryl * said...

down light ni lampu yg dlm lubang2 siling tu ke, aty?

kalau kat ofis yang ada suis lampu banyak2 ni, diorang buat 5S haha. siap ada pelan lampu kat sebelah suis tu. suis mana untuk lampu mana. kadang ada yang guna color coding untuk suis.

eima said...

fuh lap peluh baca .. nanti kot2 nk renovate rumah aku cari blk entry ko ni

Chekgu Azrine said...

Xberapa mahir sgt bab2 lampu ni..yg tau lepas siap je plaster ceiling tgk cantik je...hahaha

Nona Qiyah said...

ok, saya kagum, banyakk suis,

rumah sy ni pun brpe ketul je, tapi dah letak label, hahaha.. sedara mara nak bukak nnti senang ....kata makk, huhuu