Friday, April 27, 2012

pengalaman 15 jam sebelum bersalin dan di Labour Room....

terima kasih atas ucapan tahniah korang semua..!!!
lame aku tak update blog..tak sangke ade yang merindu..[perasaan sendiri]


aku bukan nak feeling2 bajet macam aishwariya rai nak sorok2 gambar baby..
tapi tu ar..asal aku bukak lap top jer kepala aku pening..berpusing2..
sebelum beranak-aku memang tak de mud nak hapdet..
lepas beranak-aku langsung tak de mase nak hapdet..!!!
kalau ade pon..hanye lah mase untuk aku rehat kan diri...dan melayan baby...


mesti korang ingat aku dah beranak kan lepas last n3 yang bukaan 1cm tu kan..
atau mase last n3 senin minggu lepas...pasal anak lelaki vs anak erempuan tu..
tak pon..bukan nak berteka teki atau berdrama...
tapi aku sendiri malas nak hapdet ape2...
sepanjang seminggu lebih tu..aku memang rase hari2 macam nak terberanak sakitnyer..
tapi tetap tak beranak jugak..
jadi..amik keputusan..berdiam diri..
rindu tau kat korang sebenarnyer...




seminggu yang aku rase panjang..menguji ketabahan dan menyakitkan


6hb April 2012-Jumaat-pagi2 kat opis aku turun tande [coklat2 cair jer macam tande2 nak datang piyed tu]..tak ar sakit sangat..sengal2 kat pinggang biase..aku gi cek kat klinik lepas 9 jam turun tande tu dengan harapan bukaan dah bukak 4-5cm..tapi hampeh..[huhu] lepas berjam2..bukaan baru jer bukak 1cm..!! sakit kene seluk jer aku waktu tu...ggrrrrrr...dokter bagi mase sehari-2 lagi tuk aku beranak[katenyer]-aku pon dah teruje...[post]


7hb April 2012-Sabtu-Konon2 nak bagi bukaan cepat sikit..aku pon gi ar jalan2 kat tasik area umah selama sejam [tak cukup kot]-lepas tu berjalan2 lagi kat kedai2 gi beli barang..balik umah-lepas asar ade tande coklat2 mild lagi kuar..tapi  masih tak banyak..kali ni tak sakit ape2 pon..contraction ker..memang takde..aku bertambah segar bugar pulak dek kerana berjalan paginyer kat tasik tu...kurang rase sakit badan dan pinggang...bagi mase pade diri sendiri-mungkin esok kot..dengan harapan [post]


8hb April 2012-Ahad-dari pagi bangun dah buat kerje umah..menyapau-mengemas satu umah-memasak kire tak mo duduk diam-motif..dah tentu ar sebab konon2 nak bukaan tu cepat bukak..!!


9hb April 2012-Isnin- gi hospital klang..bukan aku yang nak cek bagai tau..tapi bawak mak aku ker unit pakar OnG..siap singgah Jusco bukit tinggi tengahari jalan2 kat dalam tu hampir 2 jam ngan adik aku Tina sampai perut rase sengal..mase tu..ramai tegur..perut aku dah nampak berat sangat...


10hb April 2012-Selasa-hari ke 5 selepas turun tande..aku masih lagi tak beranak..!! dan tau tak korang penantian itu satu penyeksaan...haha..tapi dari malam nya.. aku dah rase mild contraction yang korang kate macam nak terberak tu..perut memulas2..tapi tak kerap ar..selang 6-7 jam kot aku tak perasan..kali ni aku tak menaruh harapan..biar jer ar..rase2 sakit tenat nanti baru ar aku teruje..teruje..??!! hahaha..yer ar..teruje dah nak beranak kononnyer...ngeh ngeh ngeh... haritu tak kuar mane2..sebab paginye badan rase tak besh..tapi bosan giler..nak kuar..tapi macam malas jugak..nak gi ziarah Umie yang dah bersalin..umahnyer dekat2 jer jugak ngan umah family aku..tapi siyes aku rase macam tak sihat..perut rase sangat berat..Fared kerje..site macam biase..die pon macam tak risau jer aku nengoknyer..huhu..




ape perasaan korang biler doktor estimate berat baby 3.85kg dan tulang serviks ko terlalu kecik untuk beranak normal..??!!




16hb April 2012-isnin-6 hari berlalu..biler aku masih tak beranak tapi aku bertambah lemah dan sakit..hati mula rase tak sedap..aku betul2 dah rase contraction sehari sebelum tu...tapi kenape masih tak rase macam baby nak kuar..?? aku decide nak gi jumper Dr Mariam kat klinik pakar Barakah pagi tu..sebelum ni aku hanyer jumpe dokter khairiah jer.. sempat aku buat satu n3 [post] sementara nak tunggu klinik tu bukak pukul 10am..  kat klinik biler aku cakap aku sakit dan cerite pasal aku dah turun tanda..bla bla bla..sakit dah rase nak beranak..bla bla bla... terus doktor tu soh aku baring tuk scan n buat ukuran tulang serviks aku..


dokter :: perut awak nampak besar dan berat sangat dah ni...


terus scan..


dokter :: estimate berat baby awak 3.7kg..!! besar sangat ni...!!! saye scan lagi sekali dan ukur betul2...kepale baby pon tak engage lagi..sepatutnyer dah lame engage dah ni..awak pon dah cukup hari.. mase tu aku dah 39 minggu 4 hari..


scan lagi..


dokter :: estimate 3.85...!! makin besar pulak...!! sekarang saye nak cek tulang serviks awak..boleh tak kepale baby awak turun kat tempat tu..sakit sikit..


dokter Mariam terus masukan ape tah kat bahagian bawah tu...ngilu..tapi sebab aku dah memang sedia sakit sebelum2 tu..jadi kire tak ar sakit mane pon...


dokter :: awak ni sebenarnye dah bersalin 2 minggu sebelum ni..tapi kepala baby awak tak ley tolak masuk kelaluan serviks awak..kepale die yang menolak tulang kat situ tu yang buat awak sakit selalu..tulang  serviks  awak sempit..hanye boleh bukak kurang dari 2cm..saye rase awak tak boleh bersalin normal..


aku laki bini dah terkedu...aku akan di c-zer...???!!! satu keadaan yang aku tak pernah pikirkan sebelum ni...


disebab kat kLinik barakah memang tak amik kes dan jugak c-zer..jadi dokter mariam referkan aku ker GH-aku buat keputusan tuk ke Tengku ampuan rahimah klang [sebab kenape aku pilih hospital ni aku cerite kendian]-aku masih lagi di beri pilihan untuk cuber beranak normal kat Klinik Barakah tu..tapi risiko tinggi..kalau di tengah jalan aku tak boleh normal..derang tetap akan hantar aku ke GH untuk di c-zer dan aku tetap kene bayar bil spital tuk beranak normal tu [lebih kurang Rm2k]-pay for nothing bak kate dokter Mariam tu..so..lebih baik aku terus ker GH katenyer... langkah paling selamat....


saat tu aku redho..aku hanye mahukan semuanyer cepat selesai-orang pertama aku bagitau tentu ar mak aku.."kak..ko makan ape sampai anak ko jadi besar macam tu?" aku pon tak tau..aku anggap tu hanye anggaran..maybe akan kurang lagi..aku balik kemas2 barang dan makan tengahari walaupon selera dah tak de..lepas solat zohor berjemaah ngan Farid..aku terus ke GH..






Dokter kat GH kate estimate baby hanye 3.5kg tapi Air ketuban kurang pulak 


kat GH pulak..lepas 4-5 kali scan..dokter kate estimate baby hanye 3.5kg dan boleh beranak normal.. pulak..!! -kalau aku boleh beranak normal-aku tak nak beranak kat sini...[dalam hati dah memberontak] aku mengharap aku tak ditahan wad tapi biler dokter kate air ketuban dah kurang [bacaan hanye 4-5] jadi malam tu aku terus di daftar masuk wad kat GH tu....dalam hati pasrah...Allah tau ape yang terbaik untuk aku...


aku diberitahu aku akan di masukkan ubat induce pagi esoknya untuk pakse bersalin normal-mengikut procedure GH katenyer..kene cube dulu beranak normal sebelum keputusan c-zer dibuat...[pasrah]-malam tu aku tidor ngan lena..walaupon kepanasan..[huhu]






sakit contraction semakin kerap tapi bukaan hanyer 2 cm selama 15 jam..!!




17hb April 2012-Selasa-pukul 6.30pagi..lepas solat subuh..ubat induce dimasukkan melalui Pv..lepas tu aku kene baring dan tak boleh bangun selame 1 jam..aku sambung tido..masih lena.. 
tersedar dalam pukul 8 pagi..aku dah muler rase tak selesa dan sakit...sakit yang sama aku rase sepanjang seminggu lepas..tapi kali ni makin kerap.. aku mule dipasang CTG..contraction dah 5 minit sekali tapi setiap kali cek laluan-bukaan hanye 2 cm..!!! kalau ikutkan aku dah tak tahan sakit..tapi ape boleh dibuat..laluan pevis aku memang sempit sangat agaknyer sampai tak mampu nak terbukak lebih dari tu...aku dimintak bersabar dan tunggu sampai pukul 1 petang tu...kat katil..aku hanyer duduk diam dan genggam kain cadar menahan sakit..sebab belum waktu melawat..jadi Fared tak dapat meneman aku..[siyes sangat sedih mase tu]..selebihnyer..aku hanye melayan perasaan sendiri..tak pedulu pada katil sebelah yang macam nak ajak aku berborak...


air ketuban pecah 


tepat pukul 12.35pm-time waktu melawat...tengah aku baring atas katil menahan sakit kontraksi..tetibe ade rase air panas mengalir kat celah kelengkang...mase tu dokter baru jer datang melawat aku..tanye itu ini..laki aku pon baru sangat sampai mase tu..biler dah rase ade bende mengalir..aku terus soh laki aku tengok bahagian belakang aku samaada keluar darah atau air..tapi sebab tak banyak dan aku masih mengiring..jadi tak tembus kat kain..aku pikir dalam hati-agaknyer aku terkencing sebab tak tahan sakit perut kontraksi tu-terus laki aku panggil dokter dan dokter soh nurse cek aku..bile aku bergerak bangun untuk cek CTG..terus air tu mengalir keluar belambak2 [lagi banyak dari air kencing..!!] terus dokter tutup tirai dan cek lagi laluan kat bawah tu...masih 2 cm..!!! dokter tu siap korek2 katenyer tuk tolong keluarkan air ketuban tu cepat sikit dan tolong cepatkan bukaan aku..sakit giler..!!! sampai aku menjerit soh dokter tu berenti... dokter buat keputusan tuk hantar aku masuk ke labour room since air ketuban aku kurang dan kontraksi aku sangat kerap..!!-dan aku hanyer sempat minum air kosong segelas kecik..dan itu lah minuman terakhir aku untuk 10 jam selepas tu...sebab keadaan dah kelam kabut..dalam keadaan aku yang sakit..aku tak dapat nak cakap banyak ngan Fared..[nanges]-fared hanye tunggu kat luar LR tu jer sepanjang aku kat dalam...




10 jam di labour room yang menjadi mimpi ngeri


1.20pm aku ditolak masuk ke Labour room-aku di offer ubat tahan sakit..siap digalakkan lagi oleh dokter pakar kat situ...lepas bace terma syarat lebih kurang..aku diberi epidural...lagi satu kesakitan yang aku tak boleh nak tahan biler dienjit kat tulang belakang tuk masukkan ubat..ni kali kedua aku rase dienjit kat situ-yang fes mase aku DnC keguguran tahun lepas-lepas setengah jam ubat tu masuk kat dalam badan aku..kaki mule rase kebas..dan ajaibnyer..aku dah langsung tak rase sakit..yaeeyyy...biler dokter godok2 cek bukaan bawah tu pon aku tak rase ape..sebab dah kebas..nurse cek kontraksi aku-kontraksi memang kerap-kalau ikutkan nurse cakap aku akan rase sakit sangat...tapi aku tak rasesemua tu...setiap 2 jam dokter cek bukaan aku masih 2 cm..langsung tak de jalan..tapi baby memang nak kuar sangat dah...dan air ketuban dah nak kering..dokter cakap kat dalam tu[aku tak tau kat mane] dah muler bengkak sebab baby mengeras dan menolak tuk keluar-tak boleh-


dalam keadaan macam tu...aku tetap rase bersyukur..nurse dan dokter kat situ melayan aku ngan sangat2 baik..aku tak tipu...mungkin aku tak rase sakitnyer..jadi aku tak ar bising2..aku senyap jer melayan perasaan dan kebanyakan mase aku tidor jer atas katil tu...nurse yang melayan aku..urutkan aku...selawat kat perut aku..dalam hati aku tak sangka yang derang tak ar seteruk yang disangkakan..layanan derang tak seperti yang aku bayangkan sebelum ni.. walaupon mungkin tak seistimewa hospital private yang berbayar..tapi aku dapat rase kan keikhlasan derang dalam melayan pesakit dan jugak aku...yang aku perasan nurse dan midwife dalam labour room tu semua agak berumur...seorang nurse yang ditugaskan tuk menjage aku..namenye Pn Noraizan-kalau berkesempatan jumpe ngan dia lagi aku nak ucapkan terima kasih banyak2 sebab jage aku ngan sangat2 baik..mase dokter nak enjet epidural kat tulang belakang aku [yang sakit giler]-nurse tu peluk aku kuat2 dari depan dan selawat kat telinga aku pelan2..aku rase 'sejuk' sangat2 mase tu..seperti pelukan seorang ibu..kurang sikit rase sakitnyer...die pon redho jer biler aku tergenggam lengan die sampai bercalar sebab menahan sakit...alhamdulillah...mungkin Allah nak uji aku berjam2 duduk dalam labour room..ibarat bertarung nyawa..tapi Allah jugak kurangkan rase sakit tu tuk aku dengan kehadiran2 orang macam ni pada saat2 macam tu...


jadi ape yang aku ngeri sangat duduk dalam Labour room tu..?? aku tak rase sakit..layanan jugak baik..tapi ko tau ar kan dalam Labour room macamane..name tpon tempat orang meneran beranak...selama 10 jam aku dalam labour room tu..ramai giler kot orang yang keluar masuk kat bilik2 sebelah untuk beranak..yang belah kanan ngah mengerang sakit menunggu bukaan lagi 1-2 cm tuk cukupkan 10cm..yang sebelah kiri pulak ngah terjerit2 nangis2 bertarung nyawa nak kelauarkan baby...aku yang kat tengah2 ni yang berpeluh2 ko tau tak...sampai satu mase..aku mintak nurse berborak ngan aku sebab aku tak sanggup nak dengar dah...buat aku down dan putus harap..!!! buat aku bertambah takut..!!! kalau 2-3 orang mungkin aku ok lagi..ni ko bayangkan 10 jam duduk dalam tu..setiap jam 4-5 orang yang nak beranak..berape banyak drama yang aku dengar..ade yang ok..memang ok...berzikir dan ingat Allah..ade yang memang teruk..sampai pernah sekali aku dengar die cakap "selamatkan nyawa saye dulu..baby ni biarkan jer dulu..nyawa saya lagi penting sekarang"-menjerit2...astagfirullah...mengucap panjang aku mase tu...sampai hati seorang ibu dah sampai saat2 akhir macam tu cakap macam tu..kalau aku..hanye pikir nak selamatkan baby dulu baru nyawa aku...mid wife kat situ punyer ar marah dan mengamuk nat pesakit tu biler die cakap macam tu..memang riuh rendah ar mulut2 nurse kat situ....
satu part lain..aku jugak dapat dengar macamane nurse2 bersorak saat baby nak diteran keluar...same macam yang korang2 cerite tu...saat tu aku pon rase nak bersorak same..biler baby dah kuar dan dengar die menangis-aku jugak nak menangis sama-walau bukan aku pon yang beranak mase tu...rase moment tu sweet sangat...dan aku yang akan senyum serta ucapkan syukur baby dan ibu selamat.. 
orang yang keluar masuk bersilih ganti...aku jer yang masuk tak keluar2 lagi...


pukul 8 malam biler bukaan masih lagi 2 cm..aku panggil dokter dan mintak proceed tuk c-zer jer terus..bukan sebab tak tahan sakit..tapi sebab tak tahan tekanan dalam labour room tu...tapi ko hengat GH ni macam private spital senang2 nak belah perot orang..haaa...memang tak dapat lar kan..dokter soh aku tunggu lagi sampai 9.40 malam...-aku redho-




akhirnyer selepas cukup 10 jam dalam labour room..aku dii c-zer

pukul 9.20 malam tu..dokter masukan lagi induce..kali ni melalui air cucuk kat tangan..dokter kate lepas 2 jam kalau bukaan masih sama derang akan c-zer aku...kalau ikutkan aku memang aku dah tak sanggup nak tunggu seminit pon...sebab dalam hati aku dah sedia maklum dan redho terime tulang serviks aku terlalu kecik dan sempit tuk aku bersalin secare normal...tapi mengikut dokter pakar tu..itu procedure yang aku kene gak lalui...derang akan usahakn jugak pesakit beranak secare normal dulu...[lagi sekali aku terpakse redho]


pukul 11.40 malam-aku sendiri yang panggil dokter soh cek bukaan..dan masih same..tetap 2cm...saat tu aku dah bersedia sebulat hati tuk serah diri tuk di bedah...aku jugak serahkan segalanya pada Allah...
aku terus ditukarkan baju..dibuangkan air kencing..dan ditolak ke bilik operation di tingkat 2...bilik operation memang sejuk giler ya hamat...menggeletar aku sampai keras aku rase badan aku ni..lepas dimasukkan ubat bius..pandangan aku ditutup sampai lampu atas yang ley pantul tu pon aku tak ley nak nampak..dan tak sampai setengah jam..tepat pukul 1.18 pagi[hari rabu 18 april 2012] aku dengar suara baby memangis... Qaeef eeman selamat dikeluarkan dari rahim aku..terus aku ucapkan syukur tak terhingga dan alhamdulillah sebab baby dah selamat...tapi aku tak dapat tengok baby..sebabkan aku rabun teruk..jadi aku dapat tengok kelibat nurse bawak baby aku pergi-nak mandikan mungkin- semnetara aku masih lagi digodek2 oleh dokter..dapat aku rase kan perut aku bergoyang2...tapi tak rase sakitnyer...
dalam beberapa minit..nurse datang tunjuk kan baby aku..aku tak ley nak pegang sebab tangan aku kiri kanan penuh jarum dan ubat..jadi nurse suakan muka tuk aku cium..dapat aku cium 3 kali..saat tu hanye ade air mate aku batapa aku sangat bersyukur tengok baby aku sihat sempurna...nurse soh aku sahkan samaada baby boy or gurl..dan kemudian bawak baby aku pergi ke Farid untuk diazankan-dan itulah kali terakhir aku tengok baby aku sebelum dimasukkan ke wad selama 3 hari disebabkan ade masalah pernafasan dan darah [alhamdulillah lepas 3 hari baby sihat dan tak de ape nak dirisaukan]
dan khamis pukul 8.00 malam aku dibenarkan keluar spital bersama baby aku..alhamdulillah... 



tapi kegembiraan aku tak lame..sebab lepas sehari..sekali lagi aku perlu beulang alik ke hospital sebab qaleef eeman ditahan wad akibat demam kuning yang tinggi [sedih]-yang ni aku cerite lain n3 hokeh..nak buat satu n3 ni pon berhari2 ko tau tak..nak cerite banyak ngan korang semua...Qaleef deman kuning..pengalaman menyusukan...mengepam..berpantang.. dan paling tak tahan..pengalaman berjage malam...[nangis]-huhu...





berat sebenar Qaleef Eeman


kat Klinik Pakar Barakah estimate berat baby 3.85kg... biler ke GH..estimate berat baby 3.55kg... berat sebenar Qaleef Eeman sewaktu dilahirkan hanye lebih kurang 3.3kg jer... haaa..tu pon aku tak ley keluarkan secare normal kan..sadis..dah tak de rezki aku tuk beranak normal... dokter2 semua dah beritahu aku...kemungkinan besar..kalau ade rezki aku mengandung lagi..aku tetap akan bersalin secare c-zer...sebab tulang serviks memang tak kan boleh berubah sampai biler2..melainkan kuasa Allah....aku dah sedia maklum...dan terima serta Redha...so..lepas ni..aku akan lebih bersedia...




aku redho dengan 'bahagian' yang telah Allah tetapkan untuk aku




sepanjang mengandung..dari awal..segale nye Allah mudahkan untuk aku..aku tak alami alahan yang teruk..aku sihat waalfiat..[ahamdulillah] dan baby dalam kandungan aku jugak mase tu sihat sempurna...aku dikelilingi dengan kehidupan yang sangat2 membahagiakan disamping kasih sayang suami yang tak pernah kurang..dan sokongan semua orang..termasuk keluarga dan sahabat2...segalanye sangat indah untuk dilalui... tapi...di penghujungnye...Allah uji kesabaran dan ketabahan aku saat aku nak melahirkan seorang lagi khalifahnye ini.. mungkin masih ade urusan aku ngan Allah atau sesame manusia yang masih belum selesai...dah aku yakin saat aku merasa setiap detik kesakitan tu..Allah sedang mengkafarahkan aku dan mengampunkan segala dosa2 aku..[insyaallah] jauh dalam hati aku..aku sangat2 ikhlas dan redho ngan semua yang Allah dah tentukan untuk aku...bagi aku..ape sahaje yang Allah beri pada aku adalah yang terbaik untuk hambanya...aku yakin ngan setiap hikmah disebalik kejadian..Allah tak akan menganiaya hambanya...pegangan aku tak pernah kurang..ujiannyer membuatkan pergantungan hati aku pada NYA semakin kuat...aku serahkan segalanya pada Allah saat tu..
dan aku tetap bersyukur aku masih diberi kesempatan untuk terus bernafas di buminya dan terus menikmati hidup dengan anugerah yang tak ternilai yang telah dihadiahkannya.. terasa segale kesakitan tu hilang sekelip mata dengan kehadiran Qaleef Eeman yang sempurna kejadiannya..alhamdulillah....





neway...terime kasih banyak2 atas keperihatinan korang..yang mssg tanye kabar aku...yang comment dan ucapan tahniah yang sangat banyak..aku dah tertibggal banyak sangat cerite perkembangan korang..lagi2 mak2 yang ngah mengandung dan dah beranak tu...tah biler aku dapat habes kan bace n3 korang tu..*sigh..[insyaallah]


pada semua kawan2 yang hantar mssg..email..atau comment tanyer biler ley melawat aku..aku sangat2 alu-alukan kedatangan korang semua..!!! aku pon dah bertambah sihat dan kuat..dah mampu melayan tetamu...tetamu kan pembawa rezki...aku mahukan rezki yang melimpah ruah pada Qaleef Eeman...insyaallah....






p/s :: okeh..sape bace setiap patah perkataan dalam n3 ni tanpa tertinggal..??? hahahaha..korang memang hebat.... ;p









84 comments:

Inspirasicintaku said...

Pengalaman bersalin yang mesti tak dapat dilupakan.. Tahniah pada puan. Walaupun terpaksa melalui perlbagai dugaan. akhirnya keluar sebujur tubuh yang comel sekali, buatkan kita lupa akan kesakitan yang kita lalui. Tahniah yer. comel baby

nuyui a.k.a miss YUI said...

menitis air mata sy ni kak bc citer akk..

sungguh bertuah Qaleef. alhmdulillah, lg sorg umat Nabi lahir ke dunia..

tahniah kak n husbnd!

Peri PiA said...

nangis bace pengalaman aty
Alhamdulillah aty diberi kekuatan utk menempuhi semua


hepi sgt aty update

Eliza Sulaiman said...

tahniah ! ^^

O'gosh said...

tahniah aty, Rezeki dapat Gh yang staff dia sume baik2...ai baca n3 u ni terus rasa macam nak terberanak balik....mmg terer la u story the mory...tapi tulah pengalaman kan...Insyaallah, nanti Qaleef akan membesar dengan sihat walafiat. X sabar nak baca next entri...bila la agaknya ai bole g melawat u ni kan....

bunga matahari said...

salam...sis...begitulah pengalaman besalin setiap org berbeza2...malahan setiap anak yang kita lahirkan pun berbeza2 pengalamanya...heheh itulah kuasa ALLAH...anyway tahniah ya :)

farhana shamsuddin said...

walau ape pun cara awk bersalin, syukur, dua2 selamat

ciDa said...

kak aty....sy plak seram sejuk bace pglmn akak ni...skrg pon dh sedia takut jd lg btmbh tkt plak...tp sy akan hadapi jgk demi baby...

tapi plg xleh tahan bace psl ibu yg suh slmtkn nyawe die dlu tu...ish ade ke ptt....maybe die xbtl2 rase feel sorg ibu kn...sbb tu cm xheran baby die slmt ke x....

anyway congrates ye....baby qaleef sgt comel...^_*

Aida said...

tahniah kak..
nangis saya baca pengalaman akak..

selamat berpantang..

ily♥ said...

Assalamualaikum..
syahdunya baca pengalaman bersalin aty..Bergenang airmata baca sbb teringat detik melahirkan my lil Faheem dulu..Hebatnya la dugaan yg aty lalui. ALhamdulillah, u made it.
Dalam kesakitan yg aty rasa tu, Allah kirimkan insan2 yg baik utk membantu..
Take care..

rimieilya said...

byknye dugaan akak utk lahirkan eeman.alhamdulillah sumenye selamat.sy harap akak cpt pulih n sht selalu bersama baby..

tahniah ye kak aty...tersentuh hati baca entri akak ni

LisaLisut said...

wow...such a long post. gigih i baca satu2 dan rasanye u pnye stkt ni i baca penuh drama up and down.huhu.

i try nk cr conclusion(siap bc ulang kali tp xjumpa ayat final hhuehue) so u czer la in d end? takpelah dh itu yg allah tetapkan yg penting dh selamat yay!

p/s: ayat mak u tye u mkn apa smpi baby besar tu i tergelak hehe..

Gadis said...

Menangis Gadis bile baca entry Aty..

Alhamdullillah semuanya selamat...
dan tahniah..

Mummy GreenyHouse said...

Fuh! Lega dah habis baca entry ni..
Kejap sy nangis, kejap sy tersenyum..betul2 melayan perasaan la. Syukur semua selamat. :)

S.n.Fariza said...

alhamdulillah.
nangis baca pengalaman awak.
pengorbanan seorang ibu

jaja_NorLiza said...

sad bc cter nih...akhirnya kan...alhamdullillah segalanya berakhir!..selepas ni tumpuan tuk membesarkan qaleef plak...

prinCess.prinCess said...

uu....sebak bace pngalaman akk...btw, thniah kak...:)

Jiejah @ Iza said...

terharu nya baca pengalaman aty ,insyaallah qaleef akan menjadi khalifah yg baik dibumi Allah ini . berbaloi dgn pengobanan aty tuk melahirkan dia .

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Apapun Aty..yang penting ko dan Qaleef selamat. Part ada mommy yang jerit mintak selamat nyawa dia dulu banding baby tu memang tak boleh blah. Tentiba aku rasa malu ada ibu yang pikir macam tu dalam dunia ni.

Eh ter emo pulak. Hehe.

QueeN TerataI said...

Alhamdulillah kedua2nya selamat.. tahniah dari Queen.. siyes sedih sgt baca entri ni.. membaca satu pengalaman yg saya x pernah rasai.. betapa sukarnya keadaan seorg ibu utk melahirkan seorg anak.. itulah pengorbanan seorg ibu yg mana Allah mewajibkan setiap anak mentaati ibubapanya dan menghormatinya. Pengalaman sya bersalin tidaklah seteruk ini kerana sya x rasa sakit berhari-hari atau berjam-jam.. Alhamdulillah sya panjatkan krn sewaktu mengandung sya mengalami alahan yg begitu teruk selama usia kandungan 7 bulan dan mungkin krn itu Allah memberikan kesenangan sewaktu melahirkan anak.. pecah air ketuban sakit x sampai 2 jam terus bersalin.. Alhamdulillah.. that y apabila membaca pengalaman ini saya rasa sgt sedih.. blm tentu sya dpt hadapi keadaan sakit yg begini.. waallahualam.. walau apa pun tahniah dari saya dan setiap dari kita mmg akan melalui pengalaman yg berbeza-beza dlm melahirkan anak ini.. semoga menjadi ibu yg tabah dan kuat. ;)

farahfatihah said...

teringat balik time fara bersalin mcm tulah keadaan sekeliling keadaan sakitnyer keadaan prosedur nyer....syukur selamat bersalin...apa2 pun aty kena tabah..mmg sgt stress keadaan mcm tu, dgn berulang alik ke hospital sbb jaundice kan...pape pun sabar k..

Anonymous said...

Alhamdulillah...selamat akhirnya melahirkan Qaleef yg comey dan akak pun selamat...mg Qaleef menjadi anak yg soleh dunia dan akhirat...aminnn

Miss Sunshine said...

aty.. kita baca entri ni rase lame sangat.. apetah lagi aty yang merasai detik2 nak bersalin tu kan...
Alhamdulillah, aty dan baby sihat.. syukur sangat.

ettyzukhair said...

berdenyut2 perut bce entry aty ni.. terus rase cm mse bersalin dulu.. tulah pengorbanan seorg ibu nk mengeluarkan seorg lg khalifah...moga Qaleef jd anak yg soleh..

Nadya Zahid said...

alhamdulillah sumenye selamat..anyway congrats beb...i yg tunggu mase deliver lagi 2 months I'Allah..pon dah terasa kesakitan die....serammmmmmmm

YanaMIB said...

yeyy kita bc smpi abes! hehe mmg pengalaman bersalin tu mcm ngeri..tp bila ingt blk dia jd manis pulak..kan? =)

cpt la upload gbr baby..nk tgk! =)

Mimy Hamid said...

Syukur selamat ..cara kaedah bersalin macam aku lak..terus teringat..pengalaman kan..now ko dah ada qaleef eeman..take care tau selamat berpantang..jaga makan tau masa czer..cium kan utk qaleef iman ye

Nurul Aziz said...

Tahniah :) Takpelah tak dapat bersalin normal pun yang penting dua2 selamat, alhamdulilah.

fifitiez said...

syukurlah sumanya selamat..rasa takut pun ada baca entri ni..

PUAN SUE said...

tahniah aty..berdebaar2 su bace entry ni..fuhh

Riny said...

besar nya pengorbanan sorang ibu tu....takut bile bace cite aty...anw..selamat berpantang ye..:)

Amie said...

Pengalaman yang tak mungkin dapat dilupakan dalam hidup sebagai seorang ibu, apa pun tahniah dan syukurlah anda seorang yang sangat tabah!

Pelangi Mulus said...

Alhamdullilah sesungguhnya pengorbanan seorang IBU amat besar, semoga anak yg dilahirkan membawa manfaat.

luvira said...

tahniah dear...ape pon tu semua kuasa allah...mungkin ada hikmah disebalik kejadian...selamat menjadi ibu ;)

izla said...

Allah Maha Mengathui apa yg terbaik untuk hambaNya.
Bersyukur Qaleef Eeman selamat keluar melihat dunia.
:)

Erina Asmawani said...

yang penting both mama & baby selamat.Alhamdullilah. memang kalo kene czer terasa sedih tapi tu ketentuanNya. kena redha.take care Aty.masa berpantang kena xtra care n banyak2 bersabar sebab pergerakan kita terbatas.Takleh renyah2 sangat.

Shakina Farhan said...

terbeliak membaca dari awal..huhu..paling tak sangka pasal ibu bersalin kat sebelah tu..

amal said...

alhamdulillah.. tahniah aty.. pengalaman yang sangat berharga kan. apa yang penting baby dah selamat dilahirkan :)

e k i n ♥ y u s r i said...

kak,kte nak dtg melawat akak

as ♥ Leenda said...

kes aty ni sama sebijik macam kes adik saya..dia takde laluan kt bawah tu..1st baby dua kali sakit..induce, seluk last2 operate..doktor siap ckp kt dia lps ni klu bersalin mmg kena c zer je..sbb laluan mmg zero..maybe sbb dia kurus kot..aty kurus kot..hehe..

Qhaifa Nur said...

kalau kita ingat balik saat ngandung dan bersalin memang meleleh air mata...masih bernafas lagi kita...dapat besarkan anak-anak...

itu semua pengalaman hidup amat berharga buat diri kita...

alhamdulillah semuanya telah selamat...

selamat menjadi ibu....

salmia saidin said...

Alhamdulillah, selamat jua akhirnya. sedih n terharu pun ada masa baca entri panjang ni.. tak pe, dengan izin Allah, dosa ibu yang melahirkan anak tu gugur seperti mana bersihnya seorang bayi baru lahir gak.
wallahualam..

izyan asimat said...

congrats dear... mcm my mom pon tulang servik kecik.. n ktorg tiga beradik kuar ikut tingkap... heheh yan pon bersalin czer jugak.. lebih kuran same je pengalaman kite kt dalam labor room tu... org kuar masuk tapi yan 8 jam dalam tu.. last2 operate sbb bukaan 3 cm.. kepala bby senget tak masuk lalua betol2... paling setuju ngn statement nurse kat labor room tu sgt baik.. same la.. siap bacakan doa... urut2... baik sgt... anyway congrats dear.. slmt menempuh alam baru... =) kiss utk bby comel

farah keifli said...

dear,meremang bulu roma baca pangalaman aty..sebab kes kita hampir sama..cuma aty lagi mencabar..mcm frh sakit takde sampai berhari-hari..masa mengandung dulu,frh dpt rasa farah beranak czer..ntah,tiap kali pikir nak beranak,msti terpikir psl czer je..apepun,syukur semua dah selamat..

Suhaida said...

akhirnya habis jugak su baca entry aty ni..hehe..em..syukur semuanya selamat..mmg perit kan nak tunggu bukaan tu...aish..dah la nak check bukaan tu su mcm tak sanggup nak ingatkan..hehe..tapi lama betul aty ni..su yang 10 jam pun tak taula nak cakap peritnya mcmna..part hospital gomen tu pun..su setuju..su ok je..even su 3rd class tau..em..apapun selamat berpantang!=)

Suhaida said...

akhirnya habis jugak su baca entry aty ni..hehe..em..syukur semuanya selamat..mmg perit kan nak tunggu bukaan tu...aish..dah la nak check bukaan tu su mcm tak sanggup nak ingatkan..hehe..tapi lama betul aty ni..su yang 10 jam pun tak taula nak cakap peritnya mcmna..part hospital gomen tu pun..su setuju..su ok je..even su 3rd class tau..em..apapun selamat berpantang!=)

Baiduri said...

tahniah Aty dh b'jaya menempuh pngalaman baru dlm hidup... yg penting Aty n baby selamat... misi telah pon diharungi ngn tabah... sonoknye bila baby dh kuar kan... next, my turn....huhu...cepatla =)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

welcome to mom club
saat yg paling d kenang seumur hidup
sangat berharga

~nani~ said...

salam.aty..slama ni sy silent reader je..arini tetiba rs nak komen..sbb bila bc pglaman aty ni mmg betul2 buat sy tringat pglaman saya masa brsalin 3 bulan lepas...sangat sakit sampai bleh rasa kesakitan aty tu...huhu...tapi sama macam aty jugak,nurse2 kat hospital saya bersalin (H.Ampang) baik n bagi sokongan padu masa saya meneran tu. Tapi yang bezanya saya x dengar plak orang lain jerit.maybe sbb bilik lain2...just dengar baby-baby je nangis...bila dengar baby orang lain lagi semangat nak kuarkan anak sendiri....(eh, cite pngalaman saya plak..hehe)...Lastly, tahniah yer...n berbahagialah...take care too~..

dd dudu said...

terharu sangat baca :')

tahniah ye aty dan suami.

=)

Sufi Al-Arshadiy said...

Tahniah sis Aty..slmt bergelar ibu. Lama duk tgu2 bile laaa sis aty nk bsalin. Hehe..lbh kurang sama mcm kes sy juga. Bukaan saya smpai 8cm je. Dah tamau buka2 dah..baby plk tak muat nak lepas..baby kuar agak besar jugek..3.73.. Last2 emergency czer mcm sis jgk..haih,sekali bila dikenang2 rasa kelakar pun ada..

puansazusarin said...

sdh baca entry ni..apa2 pun baby n mama dah selamat..alhamdullillah..

puansazusarin said...

sdh baca entry ni..apa2 pun baby n mama dah selamat..alhamdullillah..

Lara is me said...

sayunye entry aty...nangis sbb sebak sgt....tahniah n alhamdulilah smuanya da selamat....

MisZ FyZa said...

alhamdulillah..slamat sumenye..sy pon menitik air mata bace en3 awk..slamt menempuh alam baru..take care of urself n ur qaleef eeman..

annur fitrah said...

sakit mata selepas membacanya smpai habis..smpai nak terbeliak bila part kank kena c-ser. apa2pun selamat hu hu...

D'lla said...

syukur alhamdulillah Aty dan baby selamat :) comeii
Dila baru turun tanda..bleeding skit.nih duk tunggu tanda leh..doc pesan..nnti kalo ada antara 3 salah satu tanda,gi hosp terus

MrsKusyiAdy said...

agak terharu bc entry ni...ape2 pon tahniah2!!

MimahAjil said...

takpelah Aty..setiap org Allah bg rezki lain2 cara utk bersalin..
yg penting skrg..Aty ngan Qaleef selamat..Alhamdulillah..
mmg panjang perjalanan Aty nk hadapi detik2 berjumpa Qaleef..tp Allah masih panjangkn umur Aty dan Qaleef..syukur Alhamdulillah..
sy ni tktau lg mcmmana perjalanannya..masih ada 2bln lg..bc kisah org mmg buat sy rs insaf skjp..sbb kita tktau mgkn umur kita mgkn stkt ms kita melahirkn tu atau masih diberi kesempatan utk kongsi pengalaman dgn ibu2 lain..

~dalamdiri~ said...

assalamualaikum aty,
harap2 aty dan baby masa ni dah ok dan sihat sihat sejahtera.
menitik air mata baca entry ni, tersentuh dengan keikhlasan aty menghadapi ujian dari-Nya, memberi semangat kpd akak yg ank dah nak masuk 4 tapi masih takut nak beranak, hihi.
selamat berpantang ye aty, jaga diri dan baby baik2.

cheq sue dieyha said...

tahniah yea aty,dh lama sgt tgglkn blog.hari ni br tergerak hati nk tgk blog aty,dh selamat semuanya yea :)
alhamdulillah...n sy masih lg berdua wlpn aty dh selamat melahirkan sorg baby.baby yg kedua..insya allah blh kot bersaalin normal sbb biras sy msa lahirkan baby 1st dlu pn dgn c-zer sbb laluan sempit tp baby 2nd alhamdulillah bersalin normal.apa pun,tahniah skali lg..

~YUN~ said...

aty,congrates dear!sedapnya nama baby!yun bru ader ms nk online,mula2 online cek blog aty,da bersalin blum,hehe!selamat berpantang k!rest well...=)

Liyana Aziz said...

alhamdulillah... itu bahagian akak, besar pengorbanan ibu kan, semoga qaleef membesar jadi anak yg soleh... amin... tahniah kak...

ps: mcm2 perasaan bila baca entry ni... hehehehe

azalia hjsalleh said...

sdpnya nama anak =))

Zila said...

berdebar-debar baca entry ni sampai terpaksa stop 2, 3 kali...baru berani sambung baca. Aty sangat tabah. Alhamdullilah Aty dan baby selamat.

Again..congrats ya.

Sy still berbelah bahagi tataw nk bersalin kt private or GH lepas baca entry nih. Masing2 ada pro and cons. haih~

Reensyarinie said...

aty...sungguh mgharukan bca entri kali ni.sbb reen sgt kagum dgn ketabahan dan kekuatan aty.tak ramai yg kuat spt aty..dan jugak tak ramai yg boleh redha dgn ape yg blaku.aty sgt kuat.Alhamdulillah semuanya selamat.dari aty up entri pertama aty bout your pregnancy..reen slalu doakan aty dipermudahkan oleh Allah..syukur dua2 nya selamat.take care :)

LuN@_aiDi said...

Tahniah^^_ n selamat berpantang:)
moga2, baby cepat2 sembuh dr kuning.. insyaAllah.

p/s: tq share pengalaman bersalin, sy pun xlama lg neh=p

Intan said...

tahniah aty..selamt berpantang tau..wlu aper cara sekalipon kiter bersalin, itu semua dah ketentuan Ilahi..jgn sedih tau..jga bb tau..welcome to mom's club :)

mamaiffah said...

alhamdulillah...selamat juga..pengalaman bersalin memang xdpt dilupakan wlaupun nnti ada anak yang lain....

Mama Likha said...

salam tie.

kite baca tiap2 patah sampai ke titik terakhir. yaAllah, sedih sgt yg last2 tu bila ahernya atie bjaya jumpa Qaleef Eeman buat pertama kalinya... tringt kenangan dan pengalaman dlu jgk, sgt priceless..

selamat mjaga eeman dan berjaga mlm yer atie hehehe.. ni pun satu pengalaman baru nti. jgn lupa share k...


selamat bpntng :)

LoVEaQshA said...

aty, pengalaman besalin kta berdua lbeh kurang je..skrg xda ms lg nk ngadap blog sbnya bby siang tdo,mlm bjga..sb2 bla mlm by nangis,maknya pn nangis skli..huhu

cite psl ank kna kuning pn mmg tragis,maknya menangis skli lg..skrg qaleef msh ada ag ke kuningnya?adelia zahra msh ada ag kuningnya tp xtgila tp msh perlu g amik drh smpla doc puas ati ngn bacaanya..semoga ank2 kita dilindungi..

Liyana said...

tahniah aty.. comel sgt bby...name pun cantik :)

sy bace setiap ayat yg ditaip ok.. hehe sgt mengerikan..xtau nasib sndiri nt mcm mane...wuu takott! :D

cik fadh said...

sy hebat sbb bace smpai abis!hihi..alhamdulillah meskipun ade dugaan nk bersalin tp semunyer selamat..

hana yoriee said...

owh man!! berpeluh membaca mcm hana plak yg ada kat LR and OT tu..hihi.. Alhamdulillah. akhirnya Qaleef dah tgk dunia. =) Congrats aty and family..

betullah kata org.. hana patut bersyukur kpd Allah sbb dari awal pakar dah bgtau yg hana mmg kena czer. itu lah..masin2 ada bahagian masing. =)

Mama Gee said...

gigih baca ni tau..
apa2pun Alhamdulillah..semua dah selamat...

amelyn said...

jangan pk camtu. my auntie and cousin ramai jer yang kurus2 kering, semua orang kata tulang pinggul kecik, tapi alhamdulillah.. boleh jer deliver normal. think positive k! =D

Lieya said...

Boleh tak tetiba emo part baca kat perenggan Aty cium Qaleef...

cinta said...

hai.. saya pun baru bsalin baby boy 21/4 lepas.. kena bedah gak.. mcm tak percaya dah ada baby skrg.. saya pun lebih 15jam tahan sakit nak bersalin tapi jalan tak buka2..

selamat berpantang!

mamadhea said...

Salam..

sis, meleleh air mata saya ketika baca entry nie...terkenang mase sy bersalinkan anak saya 8 bulan lalu...conditionnya sama mcm sisi lalui..di tambah pula saya bemasalah selepas besalin..bleeding di bahagian pembedahan. Hish mmg xleh nak lupe keperitan tu..tp bila lihat muka anak semua pn jadi lupe.

Mummy said...

sebak rasa hati baca pengalaman awak...semoga eeman jadi anak yg soleh...amin

MissNadia said...

bergenang air mata bila baca post ni.. seram ada gembira pun ada.. tapi apa-apa pun semua pengorbanan tu berbaloi bila tgk muka anak yang dah selamat keluar

ILANI said...

assalamualaikum.

salam perkenalan. menarik info ni.

saya juga nak share sedikit pengalaman melahirkan bayi besar.

Anak saya yang sulung beratnya 4.1kg semasa dilahirkan. Baby girl yang diberi nama Nur Aimi Shahira.
Alhamdulillah bersalin normal di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar. Selapas lahir, tak kena kuning / jaundice. Sihat walafiat sekarang dah 5 tahun lebih. Bersalin pun mudah. Yang penting sekali kena minta maaf banyak2 dengan suami 

salam perkenalan.
ilani
Blog : www.cancanmali.blogspot.com
Facebook: https://www.facebook.com/norilani
FB Page : https://www.facebook.com/weallsihat


jemput la jalan2 ke blog saya

FARAH WAHIDA said...

Pengalaman sis sebijik macam sy sis..cuma sy kene induce ubat dkt bawah 2x,and induce drip max masa kat LR..kt GH mmg mcm tu dia akan paksa kan kita normal dulu sblm czer kalau tak betol2 perlukan czer..tp kes sy kene paksa bersalin sbb air ketuban lebih sgt.Pastu baby besar 3.6kg..rsanya dengan tinggi mak 148cm mmg payah nak kua normal..yela,dah induce byk kali pn jalan bukak 1cm jek spnjang 9 jam..nak nangis rasa 😂
Tp alhamdulillah dh selamat dah keluarkan baby.Skarang tengah bpantang 13 hari 😊

Audy Reos Fergosa said...

Apa yg kita lalui sama smua sama tapi nasib saya tak berapa baik tahun 2003 anak saya lemas semasa bersalin kekurangan oksigen .... smua terjadi di GH IPOH PERAK .... smpi anak ke 3 saya masih kena c-zer tapi terpaksa pergi hsptl swasta sbb procuder di GH mmg kena bersalin normal dulu.... saya tak mahu ambil risiko .... saya tahu dah ketentuan saya dpt anak istimewa tapi saya masih kecewa dgn procuder GH knp masalah yg mcm ni tak teruskan C-zer saja....