Monday, March 26, 2012

Diary kehamilan 9 bulan





9 bulan lebih bersamaan 36 minggu plus plus..
tetibe tinggal lagi kurang 1 bulan atau kurang nak beranak...[insyaallah]
due 18 April 2012-20 April 2012..tapi dokter kate akhir bulan March ni..baby dah matang..
dan biler2 dah boleh beranak...!!
okeh..tak mo pikir dulu..
pikir hanye mahu kuatkan mental dan pizikal jer sekarang..




sedang melalui trimester ke 3..
trimester 1 dan 2 masih sangat indah untuk aku ingat..
trimester 3-bukan tak indah..tapi waktu2 ni memang sangat kritikal tuk aku..
tapi..alhamdulillah...segalenya tetap dipermudahkan...
betul ar ade orang cakap..
sesetengah orang akan tetap jugak memalui saat kritikal tak kire samaada mase trismester 1..ke-2 atau pon ke-3..
ade orang dari awal ngandung sampai beranak-semua senang..tak de alahan..tak sakit..
ade orang pulak-dari awal ngandung sampai ar nak beranak-macam2 hal...
tu semua Allah yang merencanakan semua...
setiap ape yang berlaku-senang atau susah-mesti ade hikmah dan kifarah disebaiknyer..[insyaallah]




untuk aku-mse awal mengandung sampai abes trimester ke-2..
semuanyer dipermudahkan..tak ade alahan..tak de mabuk2...
cuma badan terasa letih dan hilang selera makan sikit..-tak teruk melepek pon...
tapi biler msuk trimester ke-3 ni...
hurrmmm....memang agak teruji sikit...
aku nak share pengalaman ngan korang dari awal ngandung sampai dah masuk 36 minggu ni...




TRIMESTER PERTAMA [1-3 BULAN]

  • minggu ke-4 [13 August 2011]-1 bulan -aku disahkan mengandung biler piyed aku hanye lewat sehari...[alhamdulillah] lepas asar buat UPT tak nampak double line[hampa]-lepas maghrib tengok lagi sekali tetibe ade double line..!![seronok giler]
  • Fared mase ni outstation 2 minggu ke Lumut-kebetulan sama ngan mase 1st pegnan[sebelum keguguran]-mase 1st pegnan Fared pon outstation kat tempat yang sama
  • bagitau Fared subuh mase bersahur[mase tu Ramadhan] ngan MMS gambar double line UPT tu [tetibe kawan rapat die si Ashraf yg tidur sebelah pon terdengar jugak]
  • Dr Khairiah [Pusat pakar bersalin Barakah] sahkan aku mengandung sebulan

  • minggu ke-6 [24 August 2011]-lepas seminggu disahkan mengandung..aku bleeding..!!-tak banyak dan aku pikir tu hanya tanda biasa
  • lepas 3 hari brown spot masih keluar aku terus ke  Pusat pakar bersalin Barakah  tuk buat pemeriksaan-dr Khairiah buat scan-kantung baby dan janin masih ada
  • aku tak digalakkan berpuasa [lagi seminggu nak raya] dan perlu makan extra ubat untuk kuatkan rahim yang harga nye hampir cecah Rm300 hengget..
  • alhamdulillah-dah tak de darah turun-lepas seminggu check-up-semuanye ok dan baby sihat..
  • dapat gak balik kampung johor tuk beraya-walaupon keadaan tak mengizinkan tuk aku berjalan jauh atau lasak sangat..

minggu ke 6 @ raya 2011 di Johor

  • salam mase 3 bulan pertama-aku langsung tak de Morning sickness atau alahan [alhamdulillah]-seingat aku ..aku hanye2 kali muntah..tu pon sebab aku makan ubat besar giler yg tak ley langsung aku telan..!!
  • tapi aku tetap rase mual dan ade sesetengah bende aku tak ley nak bau-contoh nyer bau nasik yang ngah nak masak..dan bau ikan yang ngah digoreng [4 bulan pertama]
  • aku jadi malas giler-malas semalas nya-malas mengemas umah..malas bersiap/bersolek..malas memasak..malas berjalan..malas mandi jugak..!! 
  • aku comot giler kot-pergi kerje pakai sajer ape yg aku nak capai..tak kisah kalau baju tu kaler pepel dan pakai tudung merah kasut oren dan handbag hijau
  • tak de mood nak bershopping langsung...!!! [mimpi ngeri]


TRIMESTER KEDUA [4-6 BULAN]
  • minggu ke 12-[ 4 october 2011] -aku pergi buat check-up kat KK Batu arang untuk buat buku PINK-mase tu berat aku cuma 37.8kg-badan pon slim giler lagi-tapi rupenyer aku perlu refer kat KK Rawang sebab aku nyer tempat KK Rawang yang cover-kat KK amik masa hampir separuh hari[penat]
buat buku PINK @ Klinik Kesihatan

  • minggu ke 14-[ 14 october 2011] -aku rase sakit sangat kat tempat peranakan mencucuk2-malam terus pergi  Pusat pakar bersalin Barakah -Dr Khairiah kata aku ade masalah ngan air kencing kotor-hanya perlu amik ubat dan tak de kesan pada baby[alhamdulillah]
  • scan-dah nampak bentuk baby[kaki/siku/lutut dan jari] dan dah boleh dengar jenyutan jantung baby-baby jugak dah bergerak aktif


  • minggu ke-19  -pertama kali aku rase pergerakan baby yang sangat kuat kat dalam perut..!!-selame ni rase geli2 jer..
minggu ke 20 [5 bulan]
  • minggu ke-20 [30 november 2011] 5 bulan -monthly check-up kat Pusat pakar bersalin Barakah-scan tuk tau gender baby
  • Dr khairiah sahkan melalui scan yang aku akan dapat BABY BOY...
  • muka baby dah chubby mase ni...dan masih tetap sangat aktif
  • 3 december 2012-pergi warehouse PUREEN kat Pj [post]
shopping @ PUREEN warehouse

  • minggu ke-21 [8 december 2011] -monthly check-up KK Rawang pulak macam biasa-kali ni lebih mudah[hanye amik mase sejam]
  • fes time kene inject kancing gigi [lepas tu tangan kebas sampai seminggu]
  • buat sekali check-up tuk gigi
  • berat aku dan bertambah jadi 42.5kg [tetap ringan kan]

minggu ke 23 @ Penang

  • minggu ke-23 [26-27 December 2011] -Bawak baby jalan2 ke Penang [sedangkan mak nyer kemaruk mengidam bau air laut]
  • dah jumpa nama pertama untuk baby..!! [nama pertama aku yang bagi] dan dah mula panggil nama tu...menggantikan 'Muhammad' yang biase aku panggil sebelum tu.
  • selang beberapa hari-Fared dah kompemkan nama kedua untuk baby...jadi sudah sempurna dan masing2 dah bersetuju
minggu ke 25 [6 bulan] @ birthday aku

  • minggu ke-25 [5 January 2012]-6 bulan seminggu -monthly check-up kat KK rawang-fes time pergi drive sendiri sebab Fared ade khursus
  • berat badan tetibe naik mendadak 4.5 kg..!!-terpaksa minum air gula esok nya untuk cek kencing manis bagai [alhamdulillah tak de]
  • HB kuran 10.8-Dr. bagi aku makan iron tablet 4 bijik sehari [2 siang dan 2 malam]
  • perlu berdiet..!!
  • mulai waktu ni appointment 2 minggu sekali [sebulan 2 kali] *sigh
  • masuk kelas penyususan ibu2 selama 2 jam-sangat bermanfaat 
6 bulan@ scan 3D/4D 

  • minggu ke-26 [14 January 2012] -scan 3D/4D kat klinik pakar wanita PJ sebelum balik kampung Johor untuk kenduri doa selamat [sepatutnye mase 7 bulan]
  • tengok keadaan fizikal Baby yang sempurna dan sihat.
  • muka mirip sangat ngan Fared :)
  • berat baby mase ni hampir 1kg [tumbesaran yang sempurna]-alhamdulillah
6 bulan @ cousins wedding

  • masuk 5 bulan aku suke melawa-aku suker shopping baju baru..kasut baru..pakai make-up..[huh]
  • aku jugak tetibe kembali ker asal-kuat merayau..!! ade sajer tempat yang aku nak ajak asben aku pergi..
  • sepanjang 6 bulan pegnan-aku perasan aku sensitif ngan bau badan orang terutama nyer bau hamis badan lelaki..!! [sedangkan kawan aku cakap tak bau pon] rimas dan memeningkan..lelagi biler berjalan2 kat luar..
  • pasal mengidam-alhamdulillah..tak de yang bukan2 dan susah nak dicarik.. mungkin sebab aku tak cerewet pasal makan.. 
  • pasal makan-sepanjang pegnan aku teramat suker makan makanan yg manis2-seperti coklat..air gas[sedangkan sebelum ni tak pernah minum pon]..rambutan..dan ape jer ar yg manis2 kat tekak aku ni..
  • masuk 6 bulan ni kaki aku masih lagi belum bengkak-ikut kan mak aku kate..mase mak aku pegnan dulu pon tak ade bengkak2 kaki..jadi aku pikir mungkin aku ikut die..atau pon..mase dah hujung2 nanti kot baru kaki nak bengkak mcm kawan aku-jadi buat mase ni aku masih pakai kasut saiz 4 [yaey]
 
  • baby stuff-alhamdulillah 98% keperluan dah disiap kan..
  • sakit pinggang-aku mula rase sakit pinggang kerap biler nak masuk 6 bulan..sebelum ni kalau aku banyak sangat berjalan aku hanye akan sakit pade tulang montot jer[tak tahan]
  • terkencing dan kentut-tu dah kire normal untuk aku[huhu]..kalau berjalan mahu dekat 7-8 kali aku pergi toilet tuk buang air..



TRIMESTER KETIGA [7-8 BULAN]


  • minggu ke 28 [25 January 2012]-7 bulan -dah selesai basuh baju dan segala keperluan tuk baby termasuk stril botol dan Bp
  • semua keperluan baby dah disediakan-berhenti bershopping [harap2]
  • dah mula mengangkut barang ke rumah kuarga kat Shah Alam tuk berpantang kat sana nanti
  • pergerakan baby sangat kuat-dah tak rase geli2..rase ngilu dan kekadang sakit..
  • sudah mula mengira pergerakan baby
  • mula hilang selera makan waktu malam macam mase fes trimester dulu
  • start moody-may be sebab badan dah rase tak selesa
  • mood bershopping dah hilang balik..!!! ggrrrr....
  • masih tetap sukekan air2 dan makanan manis-termasuk ais krim dan coklat...
  • hati mudah sangat sentap..!! emosi dan sensitif-mungkin sebab badan dah rase tak selesa
  • kaki kejang makin menjadi2...-makin kerap lelebih lagi di awal pagi..
  • Minggu ke 30 [8 February 2012]-7 bulan 2 Minggu -check-up mase ni segale nya sempurna..alhamdulillah [berat dan Hb semua cantik]
  • appoinment menginjak ke-3 minggu pulak [tak pasti kenapa]
Bag baby nak bawak gi spital
  • dah siap kemas bag baby dan bag aku untuk dibawak ke hospital
  • banyak menghabeskan mase kat umah walaupon cuti panjang
  • dah siapkan set jamu untuk berpantang..yaaeeyyyy....
  • minggu ke 31 [15 February 2012] -asben dah siapkan air selusuh-dari air zam-zam
  • menangis kat opis tetibe sebab sakit montot dan tulang belakang yang amat
  • mula mengemas barang-kat opis-setel keje dan buat filling lengkap
  • dah hand over keje sikit2 dan dah pesan pada kawan2 terdekat [kalau ape2 jadi]
  • tetibe kaki aku bengkak dan kembang mase kat opis-perasan mase amik wudu'
  • 18hb February 2012-tetibe aku rase baby dalam perut tak bergerak [lebih 3 jam]-panik..!!! terus ker klinik Barakah untuk CTG-lepas 2 jam-alhamdulillah baby dah bergerak  balik..[tak tau sebab]
  • minggu ke 32 [22 February 2012]-8 bulan -pergerakan aku dah mula perlahan-Badan dah mudah letih dan aku kuat tidur..pantang masuk kereta..aku nak terlelap..
  • check-up at KK rawang-berat nak 2.4kg dalam mase 3 minggu-total mase ni 49.6kg
  • dokter cek-air ketuban cukup..uri kat atas dan kepala dah kat bawah
  • berat baby 1.8kg
  • minggu ke 33 [4 March 2012]-aku dah berpindah ker Shah alam [umah family]-tempat tuk aku berpantang nanti..-Fared out station ker Bahau selama 3 minggu
  • check-up kat KK Rawang [terakhir] sebelum mintak transfer ker KK area Shah Alam atau Klang-stress bawak kereta redah jammed dari shah alam ker Rawang pagi2-alhamdulillah semua ok..aku dan baby sihat-HB 11.5 [memberansangkan]
  • minggu ke 34 [9 March 2012]- aku dan fared menghadiri kelas Antenatal kat Hospital Sg Buloh [percuma] dari 8 pagi sampai 12.30pm
  • 10 March 2012-sempat menzirah Miss Sue kat Cheras[post]
  • 11 March 2012- fes time aku buat senaman renang[seperti yang dicadangkan untuk memudahkan proses bersalin-insyaallah] kat pusar akuatik seksyen 13 Shah alam[post]
  • kaki mula rase berat seperti tak ley menmpung berat badan lagi-tak mampu berdiri lama..mudah lenguh dan penat..
minggu ke 35 [kelas antenatal]

  • minggu ke 35 [15 March 2012]-FALSE ALARM yang luar biasa sakitnye..!!! 2 kali kene dalam tempoh 5-6 jam-terus gi klinik Barakah tuk cek-tapi tak de ape2..diberi cuti 2 hari..[post]
  • bermula aku rase sangat2 tak selesa..tak tidor lena..setiap kali tidur aku akan beralih arah setiap setengah jam-baby bergerak sangat aktif dan kekadang mengeras[seperti contraction]
  • suhu badan panas mendadak-bukan demam-berpeluh2 ngan banyak..!!
  • Fared terpakse bagi site job pade orang lain-dah tak pergi out station sebab risaukan aku [walau aku tak kisah]
  • tetibe aku ketagihan ais batu dengan kronik..!!! [post]
  • sakit kat bahagian ari2 dan ngilu dibahagian pelvic
  • aku tak de mud nak berjalan2 apetah lagi nak bershopping..hanye duduk umah sendiri atau berjalan k rumah family
minggu ke-36



so far..ni jer update sepanjang 9 bulan
hanye tuk simpanan dan kenangan sendiri..
kot2 nanti nak mengandung balik..ley ar bandingkan kan kan...
walau ape pon yang aku lalui sepanjang tempoh kehamilan pertama ni...
aku tetap akan ingat sebagai kenangan terindah...
dari awal Allah sentiase mudahkan urusan aku
dan doakan aku semoga Allah terus memudah kan sampai saat aku melahirkan baby ni nanti..aminnn.....


honestly..aku berbangga menjadi bakal ibu-walau dalam keadaan penuh sarat dan berat..
aku gembire diberi peluang melalui semua ni..
dan percaye atau tak..aku rase lebih seronok biler mengandung..!!
dilayan ngan extra istimewa oleh semua orang..!! 
rezki baby pon sangat murah [alhamdulillah]-walau masih dalam perut..
mak ayah dan keluarge pon tak sabar menunggu kehadiran baby..
semua kawan2 opis termasuk bos pon teruja menunggu aku beranak..[huhu]
ape yang aku harapkan sekarang-hanyer mahu relaks dan tenangkan diri..
ape jua yang aku akan lalui nanti-aku anggap tu adalah bahagian aku yang diberi...
semoge aku tabah.........




dikesempatan ni.. aku nak mohon pada kawan2 semua
dan pade pembace2 blog aku..jutaan kemaafan aku pohon andai sepanjang aku menulis ni..
pernah menyinggung hati2 korang semua...
aku hanye lah manusia biase yang kekadang lupa ade kate2 atau tindakan yang mungkin buat korang kecewa..
maaf kan aku dan jangan simpan dalam hati ok...
mohon minta doakan untuk aku-agar dipermudahkan segale urusan bersalin aku nanti..
andai kesakitan tu akan mengkifarahkan dosa2 aku-aku redho..
cuma mohon doa dari sahabat2 semua-agar segalanyer akan selamat..aminnnn





p/s :: sebab badan mudah letih-aku pon jadi malas-hilang fokus pada kerje..hanye pikir nak cuti dan nak beranak..!!







42 comments:

Anum said...

bestnya sis
tahniah tau

SYANI said...

Mengandng memang best... rasa semua orang ambil berat pasal kita.

Nini D.. said...

perot sudah makin comel..InsyaAllah...everything will be ok.. ;)

Gadis said...

Insyaallah semua nyer ok...

pengalaman yang best di baca...
=)

Miss Sunshine said...

Seronoknya baca kronologi ni... hehe.
Kita samalah.. tak boleh bau nasi yang tengah masak tu... hehe..
Aty, semoga selamat sumenya ok... Seronoknya nany dah nak keluar..

Cik Puan Mimi said...

aty, scan 3d ngn miss jeez kan? bby tunjuk muka..best2~ scan 26w. bby dah 1kg eh? kte aritu scan 25w. bby baru 600g. alamakkk~ risau la plak. badan naik mencanak2 ni.

cheq sue dieyha said...

best plak bc kronologi mcm ni,apa pun semoga semuanya dipermudahkan k..

CikPuan Fara said...

seronoknya baca kronologi peknan u :)

InsyaAllah semuanya akan selamat n berjalan lancar. Aminnn...

Baiduri said...

smoga smuanye berjalan lancar n dipermudahkan olehNya....ameen...
n smoga sisa2 yg ade lg sbulan @ kurang dpt dipenuhi ngn persediaan mental n fizikal....insyallah =)

cik alin gedik ! said...
This comment has been removed by the author.
Lieya said...

Gambar last tu nampak macam besau benarrrr perotnyeeee

adam narzuan said...

waahhhh.. siap da diari pregnant..
adam kena baca ni sebab t senang sket nak handle kalau isteri pregnant.. huhuhu

nuyui a.k.a miss YUI said...

excited sy nak tgk bby akak..msti comel lotey..

Riny said...

smge dipermudahkan semuanye utk aty...in-allah..:)

Lara Shamsyul said...

insyaAllah semuanya akan dpermudahkn...

~YUN~ said...

aty..kejap je kan masa berlalu..rasa masa mule2 aty update psl preganant..oo,samala kite pernh misscarriage once..moga selamat bersalin k aty..yun doakan.. =)

cikpingu said...

smakin neves.. tp syiok la bce entry ni.. full giler

puansazusarin said...

seronok baca perjalanan kandungan akak...semoga dipermudahkan utk bersalin kelak...

~ NANA ~ said...

seronok baca :) byk ilmu & pengalaman yg kita dpt sepanjang tempoh mengandung ni kn?

doa byk2 k supaya semuanya dipermudahkan :)

maszull said...

assalamualaikum...semoga dpt melahirkan baby yg comel nanti ye...:)

cik fadh said...

perfect ! semoga segalanyer dipermudahkan..hope akak n baby selamat..

farahfatihah said...

good luck atiy!!!

::puan ungu:: said...

semoga selamat semuanya n dipermudahkan urusan=)doa banyak2 k...amalkan doa nabi yunus...insyaALLAH dipermudahkan urusan...

PinKy MoMMa said...

hehehehe kite pun debor bg pihak kamu jugak..suka la tgk org preggy..sbb mereka nmpak sgt sexyyy auw auw..

banyakkan doa ye ty..jg diri slalu ;)

wanie said...

teringin hendak mengalami saat tersebut... anyway, kak aty, semoga selamat melahirkan baby, melalui tempoh pantang...

Salmia said...

selamat beranak dan selamat berpantang sis! :)

take care ye!

Mimy Hamid said...

ku maafkan mu...beb..byk kenangan ko pregnant ni...sabar la yer tak lama je lagi buleh polok cium baby...dan aku paling suka entry ko pregnant sebab ko adalah orang yang paling detail dan teratur

MyHaPpInEsS said...

wah,,dah kene ready mental n fizikal nie...so smoge selamat semuanyer n mest dah xsabar tkr status kpd mommy lak....

modusoperandi111209 said...

as.salam aty
moga semua dipermudahknNya..amin

Kisah Hati said...

tahniah aty. Semoga selamat melahirkan dan sihat kedua-duanya.

Doakan supaya lepas ni akak pulak ye. Tak sabar nak ada anak sendiri :)

chumiekue said...

seronoknyeeeee.....teringin nak rs pngalaman mcm ni jgk....hopefully tak lama ag ad rezki.....

CikNaa said...

yes.. agree, baby aty cam muka suami. slmt bersalin.. edd kite lebih kurang je,tp org tetua ckp cm lmbt lg je sbb perut xturun lg.. fuhhh..

Wawa Yusoff said...

hihi. bestnye.. rase mcm nak share jugak pregnacy journey.. wawa sampai sekarang pun still muntah2 tau.. hebat kan :p

Mama Gee said...

x sabar nk tunggu aty bersalin.........

LisaLisut said...

smlm i bkk entry ni xde.huhu. i sukaaa sbb i br nk tye psl beg apa n cmne nk bwk ke hosp. skali u dh tnjuk gmbr beg nk bwk ke hosp tu i mcm dh tau dah hehe. thanks.

note: berangan nt dh dkt nk bersalin i nk buat diary 9 bulan ni kt blog.utk record memory masa akan dtg hahaha

nurul huda jumri said...

enjoy plk I baca chronology nih..hihihi..
btw, tc dear....hope everything will be fine bile dh sampai masenye nti k..

Cikpuan rara said...

wahhhh mmg dh dekat tarikh nya.rara doakan yg terbaik utk aty =)

Jobless Girl said...

Salam, doakan semua okay

Mila Ahmad said...

xsabar nak tunggu kelahiran baby kak aty.

Peri PiA said...

love ur pregnancy story so much!!boleh dijadikan panduan

suka sgt tgk bj baby lps cuci kat ampaian tu :")

pinkishlovely said...

Salam...kalo kena kencing kotor ambil antibiotik yg gynea suggest tak kan memudaratkan baby dlm kandungan ke?saya amalkan jus cranberry and barli dlm masa 3 hari sakit di bawah perut tak xde tp baru2 ni gi gynea untuk check up doktor kata masih ada lg sikit kencing kotor and doktor suruh makan antibiotik.risau sgt nak ambil antibiotik sebab saya baru 5 minggu..hope ada yg dpt membantu..

Ummu Nurkhayla said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Kepentingan penjagaan pada awal trimester.